Tek başına seyahat etmek pek çok insanın gözüne korkutucu gelse de, yeni deneyimler, kültürler ve insanlarla tanışmak için bulunmaz bir fırsattır. Enuygun, 1 Mart Tek Başına Tatil Planlama Günü’nde tek başına seyahat etmek isteyenler için ilham verici önerilerini paylaştı.
Planlarını incelikle yap
Tatil planlamak yolculuğa çıkmanın en keyifli aşamalarından biri. Tek başına seyahate çıkarken bunu daha dikkatli yapmalısın. Unutma ki bu tatilin tüm kararları sana ait. Tabii ki plansız da çıkmayı tercih eden insanlar var. Tamamen plansız olmayı, yol seni nereye götürürse oradan devam etmeyi de seçebilirsin. Eğer planlı olmayı sevenlerdensen yalnız seyahat edeceğin için güvenli bulduğun rotaları, hayal ettiğin şehirlerin hep görmek istediğin noktalarını düşünebilirsin. Nerede, kaç gün kalıp ne kadar para harcayacağını ortalama olarak belirleyip bütçeni buna göre ayarlayabilirsin. Eğer işler planladığın gibi gitmez veya yollar sana beklenmedik güzellikler sunarsa planından rahatlıkla çıkabileceğini aklının bir köşesinde tutabilirsin.
Götürmen gerekenleri listelemeyi unutma
Yalnız olacağın için yanında taşıman gerekenler önemli hale geliyor. Kullandığın ilaçlar varsa bunu listenin en başına yazmalısın ki acil durumlarda zorda kalma. Listene kulaklık ve kitaplar gibi hoş vakit geçirmeni kolaylaştıracak şeyler ekleyebilirsin. Seyahat sırasında aç susuz kalmamak için çantana yiyecek-içecek koyabilirsin. Ayrıca ısıyı koruyacak bir termos da oldukça pratik ve keyifli olacaktır.
Tripod taşımayı ihmal etme
Tek başına seyahat ederken manzara ile senin fotoğrafını çekebilecek bir yoldaşının olmaması üzücü olabiliyor. Yol kenarından birini çevirsen bile ne kadar iyi çekecek, telefonu alıp kaçacak mı, beğenene kadar çektirmeye devam etmekten utanılmaz mı gibi sorular aklını kurcalayabilir. Bu yüzden sen yine kendine yetmeye devam et ve bir tripod al. Çantanda taşıyacağın bu yardımcı fotoğrafçı arkadaş sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan, zamanlayıcıyı kurarak güzel fotoğraflar elde edebilirsin.
Güvenli bir çanta senin en yakın arkadaşın
Özellikle bilmediğin bir ülkeye tek başına giderken saklaman gereken çok önemli şeyler var: Telefon, pasaport, kimlik, para gibi. Bunları alelade bir çantaya koyarsan ve kaybedersen elbette dönüş için yurt dışında konsolosluklara, ülke içindeyse polise başvurmak bir çözüm. Ama neden korumak varken tadımız kaçsın ki? Bu yüzden güvenliği sağlam bir çanta, gezin boyunca senin en yakın arkadaşın olacak. İstersen sırt istersen bel çantası tercih et, güvenli olması ilk kural. Ayrıca tüm paranı nakit olarak yanında taşımamanı öneririz.
Acil durum numaraları en kolayında olsun
Hepimizin ilkokul yıllarından beri ezberinde acil durum numaraları var. 112, 155, 110 gibi. Ancak panik durumlarında bildiklerimizi de unutabiliriz. Basit bir çözüm geliştirerek bir kâğıda numaraları ve karşılıklarını yazabilirsin. Özellikle yurt dışı gezilerinde konsolosluk ve ülkenin acil durum numaraları işine yarayabilir. Ayrıca aksilikleri göz önünde bulundurarak bu kâğıda bir de ulaşılmasını istediğin kişinin adı soyadı ve numarasını yazmak isteyebilirsin. Bu kâğıdı çantanın en kolay ulaşılabilen yerinde tutmayı da unutma.
Hasta olmamak için önlemlerini al
Tatilde hasta olmayı kim ister ki? Üstelik bunun önüne geçmenin pek çok yolu varken… Tatile çıkmadan önce beslenme ve uyku düzenini olabildiğince sağlam tutmanı öneririz. Yolculuğun başlangıcından itibaren vitamin ve gıda takviyeleri de kullanabilirsin. Düzenli kullandıkların dışında antihistaminik, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçlardan da birer film alırsan baştan önlemini almış olursun.
Her şeyi iki kere kontrol et
Yolculuğa başlamadan önce ve ilerlerken her şeyi iki kere kontrol etmelisin. Evden çıkarken tüm fişleri çektin mi? Kapıyı kilitledin mi? Kaldığın hostelde çantanı güvenli bir yere bıraktın mı? Pasaportun veya kimliğin yanında mı? Aklında sorular varken seyahatinin tadını çıkarman zorlaşabilir. Garantiye al ve iki kere kontrol et. Kaybettiğin zamana değeceğini göreceksin.
Yalnızlığın dayanılmaz hafifliğini hisset
Belki toplumsal yapımızdan belki kültürel bakış açımızdan dolayı “yalnız” olmak hep karamsar ve kötücül çınlar kulaklarda. Halbuki tek başına seyahat etmek, yalnız tatile çıkmak da bir ihtiyaç! Bu yüzden tüm olumsuz iç ve dış seslere kapa kulaklarını. Kendinle kalmanın, kendini tanıyıp sevmenin tadını çıkar. İstediğin zaman insanlarla tanışabileceğini çünkü tatilin yeni birileriyle tanışmanın en kolay yolu olduğunu da aklından çıkarma!
Bir “merhaba” ile başlar her şey
Çekingensen, yeni insanlarla tanışmak tuhaf bir şekilde geriyorsa seni ama isteğin de varsa her şeyin bir “Merhaba” ile başladığını unutma. Kalabalık partilerde, hostellerin ortak alanlarında veya plajda güneşlenirken dost canlısı gördüğün biriyle bir kere laflamaya başlarsan ne kadar keyif verici olduğunu sen de göreceksin!
Kaybolmayı öğren
Kulağa tuhaf gelse de kaybolmak da öğrenilecek bir durum. Bir şehrin bilmediğin sokaklarında kaybolup yalnızca yürümenin ve yeniliklerin tadını çıkaracak kadar gevşemek, özellikle büyükşehrin gerginliğini omuzlarında taşıyanlar için zamanla öğrenilebiliyor. Tabii ki güvenli olmadığını hissettiğin yerlerde kaybolmaman gerekiyor. GPS böyle zamanlar için var. Çevrimdışı kullanabileceğin haritaları telefonuna indirerek en yakın güvenli alana kendini atabilirsin. Güvende hissediyorsan yürümeye, fotoğraflar çekmeye ve etrafını incelemeye devam et. Kim “Geç mi oldu? Dönelim mi?” diyecek sana, senden başka?