Bir ülke düşünün ki özgür ama özgür değil.
İç işlerinde dilediği her şeyi yapabiliyor ama dışarıyla başlantısı tek ülke.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) işte tam da bu durumda.
Kuzey Kıbrıs'ın dünyaya açılan tek kapısı Türkiye.
Bu ülkede 300 binin üzerinde kişi yaşıyor. Ülke, Güney Kıbrıs başta olmak üzere tüm ülkelerle mücadele ediyor.
Güney Kıbrıs, Kuzey Kırıs'ın gelişmemesi için ellerinden gelen hiç bir şeyi eksik etmiyorlar.
Amaçları Kuzey Kıbrıs zayıf düşsün. Bizim kucağımıza düşşün.
Kuzey Kıbrıs tam bir tatil cenneti. Tatil için aradığın her şeyi bulabiliyorsun. 20 bin nitelikli yatağa sahip.
Kuzey Kıbrıs'ı 1 milyon turist ziyaret ediyor. Ama bunun büyük çoğunlu Türkiye'den gidiyor.
Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisi turizm ve öğrenci gelirlerine dayanıyor. Kuzey Kıbrıs'ta üniversitelerde dünyanı değişik ülkelerinden gelen 100 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin ekonomiye katısı oldukça fazla.
Turizm ise her geçen gün gelişiyor. Oteller, gazinolar ve eğlence yerleri turistlerin ilgi odağı.
Yabancı turistler de Kuzey Kıbrıs'a gelmek istiyorlar. Ama onlar ülkelerinden direkt uçaklarla gelemiyorlar. Yurtdışından gelen uçaklar ya İstanbul ya da Antalya havalimanına iniyor ve tekrar kalkarak KKTC'ye gidiyor.
Bu da turistlerin oldukça zamanını alıyor. KKTC direkt seferler yapılmasını istiyor ama ambargolar nedeniyle de buna imkan bulamıyor.
Kuzey Kıbrıs'a Alanya'dan kalkan Akgünler'e ait feribotun sefer tanıtımı için gittim. Aynı şirkete ait 5 yıldızlı Acapulco Otelde konakladım. Otelde konaklayan yabancı turist sayısı oldukça fazlaydı. Alman ve Rus ağırlıklıydı.
Demek ki yabancı turist Kuzey Kıbrıs'ı istiyor ve tüm zorluklara rağmen geliyor. Ambargo kalkarsa Kuzey Kıbrıs Akdeniz çanağında en çok ilgi çeken destinasyonların başında gelir.
Gezimizde Antalyalı ve Alanyalı gazeteci dostlarımızla Kuzey Kıbrıs'ta Çevre ve Turizm Bakanı Ünal Üstel'i ziyaret ettik.
Bakan Üstel, ambargolar altındaki şartlarda yatırımlar yapmak ve çarkı döndürmenin gerçekten çok zor olduğuna dikkat çekti.
KKTC'de lokomotif sektörleriin başından gelen turizm ile bu yıl 1 milyar Dolarra yakın ekonomiye katkı sağlandıklarını anlatan Üstel, ''Bunu 2'lere 3'lere çıkarmak gerek. Ancak kolay değil. Hemen yanı başımızda 100 bin yatak kapasitesiyle rekabet içerisindeyiz ve onların baskısı altındayız'' dedi.
Bakan Ünal Üstel, dünyanın kendilerini görmemezlikten geldiğini, kendilerini iyi anlatmaya ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.
Gerçekten de KKTC'de durum böyle.
Evet KKTC tam bir turizm adası. Ancak onlarda maalesef Antalya'da yapılan hatayı yapmışlar. Özellikle de Girne adeta beton bir şehre dönüşmüş.
Şehrin her tarafında binalar yapılmış. Yol sıkıntısı ise çok fazla. Yol olmadığı için ise trafik çok yoğun.
Umarım bunun farkına varır ve betonlaşmaya dur derler.
Çünkü KKTC gelecekte ambargolar kalktığında Akdeniz çanağındaki en gözde destinasyon olacak.
Ama önce insanlık ayıbı amborgalar kalkmalı...