PAMUKKALE
Geçtiğimiz günlerde yolum bir kez dahaPamukkale’ye düştü. Kısıtlı zamanımda her yeri koşa koşa gezmeye, yenilikleri görmeye çalıştım. Bir ara kazıları seyrettim. Kendimi alamadım. Ne heyecan verici, izin verseler bütün günümü onlarla geçirirdim. Yer altında daha o kadar çok şey var ki, insan ömrübunları görmeye yetmez.
Bütün dünyadan akın akın gelmiş insan seli içinde bir turist gibi teraslardan, Tiyatroya, Nekropol’dan ,termal havuzlara hemen hemenher yeri gezdim, insanları gözlemledim, resimler çektim. . Teraslar dünya çapında önemli bir atraksiyon. Dünya pek benzeri de yok.
Güney Amerikalılardan Ruslara, Avrupalılardan Uzak doğululara binlerce insanbembeyaz teraslar üzerinde yürüyor, resim çekiyor, sulara giriyor ve rengarenk bir resim oluşturuyorlardı.
Ama asıl renklilik ertesi sabahtı. Sabaha karşıbalonların uçuşa hazırlandığı Karahayıt’a indim. Pilotlar ve ekipmanlar balonları hazırlarken, otellerinden alınan turistler kalkış noktasına getiriliyordu. Sabahın sessizliğinibolanlara doldurulan gazın sesi bozuyordu.
Her dilden neşe içinde sohbet eden turistler, heyecanlarını bartırmaya çalışıp sanırım hep aynı geyiği yapıyorlardı: Aşağıya inermiyiz ?Rüzgar kimbilir bizi nereye götürür? Günağırmadan balonlar peş peşe göğe yükselmeye başladılar. Gökyüzü birden bambaşka bir çehreye büründü. Renkli alev topları gibi birbirinin yanından geçerek yükselen balonlar uzaklaştıkça küçülüyorlardı. Gökyüzü şimdi harikaydı. Bir müddet öylece izledim bu müthiş manzarayı.Yüzlerce kez gelip karışkarış gezdiğim Pamukkale balonlarla çok daha güzeldi.
Sanırım Pamukkale’deki ilk deneme uçuşlarından birini ben yapmıştım. Bölgede balon turları planlayan THK yetkilileri bir kez denemem konusunda ısrar etmişlerdi. Uçmuşama pek etkilenmemiştim. Çünkü kısıtlıyerlerde uçabilmiş, görmek istediklerimi pek görememiştim. Artık öyle değil, rota bütün bölgeyi kapsıyor. Balondan bütün bölgeyi izlemek mümkün.
10 sene önce ekilen tohumlar artık meyve vermeye başlamış. Balon Uçuşları bugün bölge ziyareti ve ekonomisi açısından vazgeçilmez hale gelmiş durumda.
Hergün 40 balon süzülüyor Menderes ovasının üzerinde. Uçuş rotası Unesco Kültür ve Tabiat Mirası olan Hierapolis antik şehri ve teraslar üzerinden geçiyor. Yukarıdan görünen resim harika bir kültür & doğa sentezi.
İlk kez 2014 yılında başlayan uçuşlarışimdilik 19 firma gereçkleştiriyor. Bölgede bir de uçuş okulu var. Pilotların hepsi Türk.
Pamukkale balon uçuşu tabii ki Kapadokya’daki gibi yoğun değil, ancakPamukkale‘de yılda 300 gün olan uçuş imkanıKapadokya’dan çok daha fazla. Risk faktörü çok az olan Pamukkale uçuşlarında bugüne kadar kayda değer herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Uçuş ücreti 190-250 € arasında değişiyor. Ve sadece Balon ile uçmak için Pamukkale’ye gelen, ya da Kapadokya’da uçuşu iptal olup şansını Pamukkale’de deneyenlerin sayısı hiçde az değil.
Yıllar önce Balon uçuşları Kapadokya’nın hayatını değiştirmiş ve ömrüne ömür katmıştı.Şimdi buna Pamukkale aday. Yeni Bir Balon Destinasyonu doğuyor. Türk turizmi bu alanda çok büyük potansiyele sahip. Türkiye’nin en yoğun turist alan bu iki bölgesi de UNESCO Dünya Mirası.
Pamukkale’de Balon turlarının başlaması Ege ve Akdeniz’e gelen turistlerin ilgisini çekmiş ve günübirlik turlarla Pamukkale’ye gelişlerde fark yaratmıştır. Pamukkale’nin bu etkisi çevresinde de katkı yapmaya başlamış birkaç gün önce Salda’da ilk uçuş denemeleri hayata geçirilmiştir.
Türkiye güzel, ama gökyüzünden bakınca daha güzel…