Herkese yeniden merhaba;
Bu yazımda sizlere turizmin başkenti olan güzel Antalyamızda, sağlık turizmi olarak en çok yapılan bariatrik cerrahi (Obezite-Şişmanlık cerrahisi) hakkında daha detaylı bilgiler paylaşacağım.
Bu konunun detaylarına inmeden önce sizlere neden bu konuyu detaylı paylaşmak istediğimi anlatmak istiyorum. Ameliyat öncesi yapılan görüşmelerde en çok duyduğum cümleler şu şekilde oluyor.
- Ben ameliyattan çok korkuyorum!..
Korku nedir? Neden korkarız? gibi soruların cevabı oldukça karmaşıktır. Korkunun nedenleri tek ve birincil değildir. Korku neden olur? Bazıları, tecrübe edilmiş olumsuz deneyimlerden kaynaklanabilirken bazıları ise kontrolü kaybetme kaygısı gibi tamamen başka bir nedenden ötürü yaşanabilir. İnsanlar yaşadıkları kötü tecrübe ile en çok bilmedikleri durumlarda yüksek kaygı ile korku oluştururlar. Bu yazımda amacım sizlerin ameliyat korkusunu azaltmak için bilgilerinizi artırmaktır. Çünkü insanın bilmediği şeylerden korkması bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
Ameliyat detaylarına geçmeden önce sizlere daha önceden izlediğim bir reklam filmini hatırımda kaldığı kadarıyla betimlemek istiyorum. Reklamda, insanların uçak korkusunu yenmek ve uçağın ne kadar güvenli bir ulaşım aracı olduğunu anlatmak istemişlerdi.
Uçak yolculuğu ve hava taşımacılığının turizmdeki yeri çok önemli!
Videonun ilk sahnesinde, eğimli bir arazideki patika yol ve yolun kenarında pınar(su kaynağı – kırsal kesimlerde çeşme olarak isimlendiriliyor) var. Pınar sahnede yolun sağ tarafında. Yolun sol tarafından pınardan su almak için ellerindeki boş kovalarla karşıya geçmek isteyen yaşlı çiftte yokuş yukarı çıkan bir at arabalı yol veriyor. At arabasında karpuzlar tepeleme yüklenmiş. Yaşlı çift pınardan kovalarına su doldurup geri dönerken, at arabası da yokuş yukarı belli bir mesafe almış oluyor. Yaşlı çift kovalarına sularını doldurup geri dönerken; yokuşun başındaki at arabasının atları oradan geçen bir kamyonun korna sesinden ürkerek şaha kalkması sonucu at arabasının devrilmesine ve karpuzların yokuştan aşağıya yuvarlanmalarına sebep oluyor. Karpuzlar, ellerindeki sularıyla geri dönen yaşlı çifte doğru hızla ilerlerken sahne durdu ve ekranda şu yazı belirir.
“Her yıl at-eşek ve katır gibi taşımacılıkta kullanılan hayvanların sebep olduğu kazalarda zarar gören insan sayısı, uçak kazalarında zarar gören kişi sayısından daha fazladır. Uçak yolculuğu en güvenli ulaşım araçlarından birisidir.”
Bugün öncelikle Mide küçültme (tüp mide, sleeve gastektomi, muz ameliyatı, kol ameliyatı) den daha detaylı bahsedeceğim.
Bariatirik cerrahi olabilmek için öncelikle vücut kitle indeksinin 30 ve üzerinde olması gerekir. Aktif tedavi gören kanser hastaları ve alkol bağımlıları ameliyat olamaz. Ağır depresyondaki kişiler tedavi sonrasında ameliyat olabilirler.
Ameliyat süreci için en az iki - üç gün, ortalama bir hafta ayırmak yeterli olacaktır. Ameliyat öncesinde hastamıza geniş bir kontrol yapılır. Hastamızın servis yatışını yaptıktan sonra, gerekli tahlilleri alıp akçiğer grafisi ve EKG sini çekiyoruz. Karın bölgesinin ultrasonunu yaptıktan sonra önce Dahiliye (iç hastalıkları) doktorumuz ardından Kardioloji doktorumuz EKO yaparak hastamızın kalbini değerlendiriyor. Psikiyatri doktorumuzda hastamızı değerlendirdikten sonra, hastamızın midesinin ameliyata uygun olup olmadığını değerlendirmek için gastroskopi yapıyoruz.
Tüm tetkikler ve tahliller sonrasında hastamızla tekrar konuşuyoruz. Bu hazırlıklarımız kan tetkikleri sonuçlandıktan sonra yaklaşık iki saat sürüyor. Ameliyat saati gelince hastamızla ameliyathanede buluşuyoruz. Anestezi doktorlarımız hastamızı genel anestezi ile yaparak uyutuyorlar. Ameliyatımızı Kapalı (laparoskopik) yani küçük delikler aracılığıyla yapıyoruz. Mide küçültme ameliyatı yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Ameliyat sonrası hastamızı servis odasındaki yatağına alıyoruz. Ameliyat sonrası altıncı saatinde hastamızı yürütüyoruz. ilk geceyi dinlenerek geçiyorlar. Ameliyat sonrası ikinci sabah hastalarımıza kaçak testi için metilen mavisi içeren yarım bardak su veriyoruz. Bir saatlik takip sonrasında hastamız artık su içmeye başlıyor. Hastamızın hızlı toparlaması için doğru yönlendirme ile hem nefes egzersizi yaptırıyor hem de bol bol yürüyüş yaptırıyoruz. Birinci gün akşam saatlerinde drenini çekiyoruz. İkinci sabah son kontrollerimizi yaptıktan sonra hastamızı evine gönderiyoruz.
Ameliyat olma süreci planlı bir şekilde yapıldığı zaman sorunsuz ilerliyor. Hastalarımızı ameliyat sonrasında 1.-3.6. ve 12. Aylarda kontrole çağırıyoruz. Her kontrolde kan tetkiklerini yaptırırken 6. ay kontrolünde karın bölgesi ultrasonu ve 12. ayda gastroskopi kontrolü yapıyoruz. Her hastamızı ailemizin yeni üyesi olarak kabul ediyoruz.
Ameliyat sonrasında hastalarımızın sağlığında ve yaşamlarında olan değişikleri bir sonraki yazılarımda paylaşacağım.