Geçtiğimiz hafta İspanya İstatistik Kurumu (INE) 2018 yılı Kasım ayı turizm gelirleri ve ziyaretçileri ile ilgili bilgileri yayınladı.
Açıklanan rakamları görünce ülkemizin bir önceki yıla oranla turizmdeki olumlu artışlara pek sevinesi gelmiyor insanın.
Elbette ülkemiz için 2017 ilk 11 aylık sonuçlarına göre 2018’in aynı dönemine göre %22,3 artış ile yakalanan 37,5 milyon ziyaretçi sayısı önemli bir başarı. Ama buna karşın 2018 yılının aynı döneminde İspanya’ya gelen ziyaretçi sayısı ise 78,4 milyon.
Sonuç olarak geçen yılın 11 aylık sayılarına baktığımızda İspanya’nın ziyaretçi sayısının ülkemize gelen ziyaretçi sayısının 2 katından fazla olduğunu görüyoruz.
Ülkemize en çok ziyaretçinin geldiği 2014 yılı rakamı olan 41,6 milyonu dahi dikkate alsak bile ancak İspanya’nın ziyaretçi sayısının %53’üne ulaşabiliyoruz.
Başka bir ifade ile sayılara baktığımızda İspanya’ya göre daha yolun yarısındayız.
İspanya’nın 11 aylık 95,8 milyar dolarlık turizm gelirini dikkate aldığımızda ise 2014 yılı 34,3 milyar dolarlık zirve yapan turizm gelirini kıyasladığımızda yolun üçte birini anca geçmiş oluyoruz.
Yine kişi başına harcama İspanya da 1.200 doların üzerindeyken, bizde bu rakam Eylül 2018 sonu itibariyle 638 doları anca buluyor. Gelen ziyaretçi aynı kaldığı halde gelirleri kişi başına 1.200 dolar seviyesine çıkartabilsek, yıllık 50 milyar dolar turizm gelirine rahatlıkla ulaşmış olacağız.
Evet İspanya’nın elbette göreceli birçok üstünlüğü ve avantajı var. Ama sonuçta bizim için en önemli rakip ülkelerin başında geliyor.
İspanya’ya giden ziyaretçinin ziyaret amacı ile Türkiye’ye gelen ziyaretçinin çoğunluğunun amacı aynı değil mi? İşin özünde turizm alanında ciddi bir talep var ve bu talebin bir kısmını daha alabiliriz.
Yine Kasım 2018 sonu itibariyle İspanya’ya;
-Almanya’dan 10,9 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 4,3 milyon,
-İngiltere’den 17,6 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 2,2 milyon,
-Fransa’dan 10,8 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 691 bin,
-İtalya’dan 4 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 262 bin,
-ABD’den 2,8 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 417 bin,
-Hollanda’dan 3,7 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 980 bin,
-Belçika’dan 2,3 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 493 bin ve
-Rusya’dan 1,2 milyon ziyaretçi gelirken, ülkemize 5,9 milyon ziyaretçi gelmiş görünüyor.
INE’nin raporunda kuzey ülkeleri toplam bir rakam içinde belirtildiği ve içine hangi ülkeleri dahil ettiğini göremediğim için Polonya, Finlandiya ve İskandinav ülkelerinden gelen ziyaretçileri kıyaslama şansım olmadı.
Ülkeler bazında Rusya hariç diğer ülkelerde İspanya’nın açık ara üstünlüğü söz konusu.
Bu üstünlüklerin ülkeler bazında nedenleri üzerinde durmamız gerekiyor.
Aslında bu nedenler bizim açımızdan birer sorun.
Tüm nedenlerin hepsini bir anda ortadan kaldırmamamız mümkün değil ama bir yerden başlamak lazım. Önce bu nedenleri ülke ve destinasyonlar bazında bir masaya yatıralım sonra gerisi gelecektir.
Konuyu yıllık rakamlar da açıklanınca tekrar değerlendireceğiz.
İspanya’nın açıklanan verilerine ilişkin bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://www.ine.es/en/daco/daco42/frontur/frontur1118_en.pdf
https://www.ine.es/en/daco/daco42/egatur/egatur1118_en.pdf