2022 yılı turizm şu ana kadar beklentilerin üzerinde iyi geçti.
Antalya’da otellerde bulmak sorun oldu. O kadar ki otellerde konaklamak isteyenler araya torpil koydu.
Oteller dolu ama havalimanı rakamlarına baktığında ise durum farklı. Doluluklarla gelen turist sayısı arasında büyük fark var.
Hatta ‘’Oteller boş ama dolu gösterip fiyat artırıyorlar’’ diyenler bile oldu.
AKTOB’un eski başkanlarından, turizmin akil adamlarından Yusuf Hacısüleyman bu duruma bir açıklık getirdi.
Otellerde konaklayanlarla havalimanından gelenler arasında yüzde 16-17’lik bir makas olduğunu söyledi.
Hacısüleyman, ‘’Evet oteller dolu ama Antalya havalimanı rakamları doluluklara göre çok düşük’’ diyerek bunun nedenini açıkladı.
İstanbul’dan Antalya’ya transit gelen yolcu sayısı çok fazla. İstanbul’dan Antalya’ya, Antalya’dan İstanbul’a uçak bileti bulmak çok zorlaştı. İstanbul’da işi olan Antalyalılar çok önceden biletini almak zorunda kalıyor. Havalimanı rakamları ile otellerde konaklayanların sayısının bu kadar fazla olması İstanbul üzerinden çok fazla turistin gelmesi yüzünden. Ama bu gelen turistler İstanbul’un hanesine yazılıyor. Antalya’ya gelen turist sayısı daha az gözüküyor.
Gerçekten de Hacısüleyman’ın dediği gibi İstanbul üzerinden Antalya’ya adeta akın var. Uçaklarda yer bulmak çok zor. Bilet bulsan en ucuzu 2 bin liraya.
Kış aylarında doldur boşalt turizmi
Dedim ya yaz sezonu Antalya için dolu dolu geçiyor. İstanbul’dan gelen turistler Antalya’nın hanesine yazılsaydı Antalya’ya gelen turist sayısı 2019 yılı rakamlarını yakalamış olur.
Yaz turizmini bitirmek üzereyiz. Şimdi de kış turizmi yaz turizmi gibi geçsin isteniyor. Yani oteller dolsun isteniyor.
Antalya, Avrupa’nın yaşadığı enerji krizini fırsata çevirmek istiyor. Bunun için Avrupalılara, ‘’Soğuk kış günlerinde Antalya’yı tercih edin’’ diyerek kampanyalara başladı.
Almanya’nın ucuzcu marketleri Lidl ve Aldi’de 599 Avroya 22 günlük tatil paketleri satıldı. Almanlar bu paketi satın almak için bu marketlerin önünde kuyruk oluşturdu. Marketlerin kontenjanları da kısa sürede doldu.
Nasıl satılmasın. 27 Avro’ya Antalya’da 5 yıldızlı otelde herşey dahil tatil satılıyor. Almanlar kış aylarında evlerinde kalsa çok daha fazla harcayacaklar.
Hatta Antalya’da bazı oteller 21 Avro’ya günlük herşey dahil satmaya başladığı belirtiliyor.
Merak ediyorum bu fiyatlar kış aylarında Türk misafirler içinde geçerli mi. Çünkü bu fiyat 380 TL’ye denk geliyor. Bu fiyat iyi bir et restorantında bir akşam yemeği fiyatı bile değil.
Bu kişiler otelde istediğini yiyecek, içecek. Sıcak ve soğuk havuzundan, saunasından, hamamından ücretsiz faydalanacak. Odası daima sıcak olacak. Bir de personel hizmet edecek.
Antalya’da 5 yıldızlı oteller yaz aylarında kişi başı en ucuzu 100 Avro’ya yatak sattılar. Bu fiyata satanlar ‘’Kazancımız yok’’ diye ağlaştılar.
Peki kış aylarında 21 ile 27 Avro arasında satılacak yatak ile kar etmek mümkün olabilecek mi?
Diyeceksiniz ki ‘’kar etmese de personelini elinde tutar.’’ Kış aylarında oteller asgari personel tutar. Eğer oteller bu kadar ucuza satarsa kış aylarında ancak elindeki personel ile hizmet vermeye çalışır. Yani artması beklenen müşteriye yeterince hizmet veremeyecektir. Yeni personelde istihdam etmeyecektir.
Oteller döviz kazanıyor ama döviz kuru baskılanmış durumda. Türkiye’de, özellikle de otellerdeki enflasyon ise canavarlaşmış bir durumda. Bugün aldığın malı yarın aynı fiyata alamaz duruma gelinmiş.
Otellerin maliyetleri her geçen gün artıyor ama döviz cinsinden gelirleri en alt seviyede olacak. Pe ki bırakın kar etmeyi bu fiyatlarla nasıl zarar etmeyecekler.
Anlaşılan şudur ki kış aylarında Antalya’daki oteller doldur boşalt hizmet verecekler. Yani güzelim otellerimizin imajları yerle bir olacak.
Ne için maliyeti bile karşılamakta zorluk çekilecek paralar için…