Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor.
Elbette bu günler atlatılacak.
Turizm de yaşanan rekorlarla birlikte ülkemize bu zor dönemde önemli katkılar sağlayacak.
Sektöre zamanında yapılan desteğin karşılığını şu anda herkes çok net olarak görüyordur.
Umarız cari açığa, istihdama ve vergi gelirlerine katkı sağlanarak sezonu sıkıntısız ve beklentimizin üzerinde tamamlarız.
Sizlere bu hafta havacılık alanında 40 yılı geçen meslek yaşamında önemli çalışmaları ve katkıları bulunan havacılığa gönül vermiş Uçak Y. Mühendisi Can Erel’in bir etkinliğinden bahsetmek istiyorum.
Aldığı davetle, özel sektör çalışmaları ile süslenen 13 yıllık emeklilik yaşamını sonlandırarak 2017 yılı sonlarında Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine gelen Can Bey’i havacılık sektöründe çalıştığım dönemlerden biliyorum çeşitli toplantılarda karşılaşırdık.
Kendisinden birçok konuda bilgi ve destek de aldım.
Görüşmediğimiz zamanlarda bile çalışmalarını benim gibi birçok sektörde bulunan kişilerle paylaşarak bizlere çok katkı sağlamıştır.
Aslında uzun zamandır kendisinin yayınlamış olduğu “Can’ca Türkiye’de Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar” kitabını sizlere tanıtmak istiyordum ancak bir türlü fırsat olmadı.
Tam bu kitabı paylaşmayı planlamışken kendisinin twitter (@ErelCan) hesabından çok anlamlı bir faaliyetini görünce sizlere o etkinliği aktarmaya karar verdim.
Bu etkinlikte “Can’ca Entelektüel Projeler” ve kitabının temel kaynağını oluşturduğu “Can’ca Başarı Bursu” programı kapsamında Feriye sarayında ağustos ayı başında İTÜ Uçak Mühendisliği’nden mezun olanlar için verilen yemekli kutlama toplantı.
Can Erel yıllardır başarı bursu, mesleki ve akademik rehberlik (mentorluk) sunduğu çiçeği burnunda uçak mühendisi gençleri sosyal ve mesleki yaşamdan dostlarıyla beraber kariyer yolculuğuna uğurladı.
Yemek sırasında konuklar, genç mezunların çıkacakları havacılık kariyeri yolunda yararlanacakları,
* Özgüven
* İş birliği
* Kararlılık
* Aynı Anda Çoklu İş Başarabilme
* İletişim-İlişki Ağı Oluşturma ve Yararlanma
* Toplumsal Fayda
gibi konulara odaklanmış öğüt ve önerileri de kapsayan konuşmalar yaptılar.
Bursiyerleri arasında, General Electric Edison Programı mühendisi Yağmur, TUSAŞ (TAI) Uçak Yapısal Mühendisi Ferit, TUSAŞ (TAI) İtki Aerodinamik Analiz Mühendisi Sanem gibi önemli görevler üstlenen başarılı arkadaşlar da bulunuyor.
Burisyerlerde Can Erel’e katkılarından dolayı anlamlı bir plaket de sunmuşlar.
Bu etkinlikten bahsetmemin asıl sebebi ülkemizde kişisel çaba ile yapılan ve bir karşılık beklemeden buna benzer çalışmaların gündeme getirilerek örnek oluşturması. Kaç kişi kişisel olarak gençlere, öğrencilere bu türden katkılar sağlıyor.
Sadece havacılık sektörü ile ilgili değil birçok sektörde buna benzer tecrübeli ve sektörlerinin önde gelen isimlerinden Can Bey gibi çalışma yapılsa, öğrencilere ve/veya mezunlara destek olunsa, yaratılan katma değer tahmin bile edemeyiz.
Burada sadece amaç parasal yönden bir destek değil, onlara hayat tecrübelerini anlatmak yol göstermek, kılavuzluk etmek ve yönlendirmekte çok önemli.
Bu örnek çalışmaların benzerlerini umarız turizm sektöründe de görürüz. Belki de vardır ama ben bilmiyorum.
Birçok akademisyenin ve araştırmacının da Can beyin çalışmalarından ve kitabından yararlanabileceğini düşünüyorum.