Yüzyıllar boyu bir meslek olarak süren ve dünyada çeşitli yön ve boyutlarıyla devam eden insanlığın en onursuz hareketi. Bir başkasının hegemonyasında varoluş… Kölelik…
Günümüzde halâ izlerinin görüldüğü modern köleliğin gelin de en acımasız örneğini anlatayım size:
E-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimini artırmak için kullanılan temel özelliklerden biri ürün filtrelemedir. Biz tüketicilere, istediğimiz ürüne daha hızlı bir şekilde ulaşma olanağı sağlar. Bir düşünün lütfen, uçsuz bucaksız ürün skalası olan e-mağazalarda hangimiz filtrelemedik ki ürünleri rengine, fiyatına, markasına göre.
İşte aynı bir ürün gibi, fotoğraflarla ve filtrelenebilecek özelliklerle insanlar satılıyor. 2019 yılında BBC News tarafından yürütülen bir gizli soruşturma, Kuveyt’teki ev hizmetlilerinin karaborsada yasa dışı bir şekilde alınıp satıldığını ortaya çıkarmıştır.
Mark Rutte – özür
Yıllar boyu acenteler, Kuveyt’e Körfez ülkelerinden ev işçileri getirip resmi olarak hükümete kaydettirmektedir. Daha sonra ev sahipleri yani işverenler bir ücret karşılığında resmi sponsoru haline gelir ev işçilerinin. Kafala sistemi olarak bilinen bu sistemde bir ev işçisi sponsorunun izni olmadan işini değiştiremez, işinden ayrılamaz ve ülkeyi terk edemez.
Ancak bunla yetinmeyip kâr amacı gütmek isteyen işverenler, ev işçilerinin sponsorluğunu satışa çıkarmaktadır. Belki de modern köle ticaretinin en şok edici yüzü ise bu alım satımın bir kısmının Instagram üzerinden bir kısmının da App Store ve Google Play tarafından onaylanan uygulamalar aracılığıyla gerçekleşiyor olmasıdır. 2019 yılından bu yana farklı kurumlar tarafından çeşitli önlemler alınmış olsa da dünyanın farklı yerlerinde devam eden çevrimiçi köle pazarlarının varlığı, birçok ev işçisini tacize ve sömürüye karşı savunmasız bırakmıştır.
Online köle ticareti
Dünyanın bir yanında filtrelere sığdırılan hayatlar ve ayaklar altına alınan onurlar diğer bir yanında ise kölelik tarihi için kendi payına düşeni kabul eden ve özür dileyen Hollanda…
19 Aralık’ta Hollanda Başbakanı Mark Rutte Hollanda’nın kölelik ve köle ticaretindeki tarihi rolü için hükümeti adına özür diledi. Eş zamanlı olarak 7 bakanın eski sömürgelere gönderilmesiyle de dünya çapında 8 ayrı noktada resmi özür dilendi.
Bu bahsettiğim resmi özür, 2022 yılının sonunda yani Hollanda sömürgelerinde köleliğin sona ermesinin 150. yılına girilmeden hemen önce yapıldı. Gelelim 2020 yılına. Toplumda çok fazla kutuplaşmaya yol açacağı gerekçesiyle Hollanda’nın kölelik tarihi için özür dilenmeyeceğini açıklamıştı Rutte. Ne değişti 2 yıl içinde diye soracak olursanız da özür dilemenin gereksinimini şu sözlerle vurguladı Rutte, “Uzun bir süre Hollanda’nın kölelik konusundaki rolünün geçmişte kaldığını, geride bıraktığımız bir şey olduğunu düşündüm. Ama yanılmışım. Yüzyıllarca süren baskı ve sömürünün etkisi bugün de devam ediyor”.
Tabii yine de birçok fikir ayrılığı ve tepkiye neden oldu hükümetin konuyla ilgili tutumu. Kimi iç huzuru sağlayan bir araç olarak gördü bu özrü kimi ise aceleci ve dayatmacı.
Özellikle Surinamlılar, özrün daha anlamlı bir hal alması adına 1 Temmuz’da yani köleliğin resmi olarak yasaklandığı tarihte olması için mahkemeye başvurmuştur. Ancak bu talepleri reddedilmiştir. Değerlendirmeler, devletin köleliğin kaldırılışının 150. yılına özür dilemeden girmek istemediği yönünde olsa da bu durum tepkilerin artmasına sebep olmuştur.
Geçmişte sömürgecilikte altın çağ yaşayan Hollanda 2023 yılının kölelik tarihine yönelik farkındalığı artırmaya ve köleliğinin acısını kabul etmeye yönelik bir sene olacağını duyurmuştur.
Aynı 10 yıl içerisinde ve aynı konu ile ilgili yapılan iki farklı eylem, alınan iki farklı tutum. Aynı gezegen içine sığan koskoca iki dünya… Dilenen özürlerin gerçekleri değiştirmediği ve modern köleliğin acımasızlığının kusursuz bir şekilde gözler önüne sürüldüğü bu dünyada sadece özürlerin değil de bu özür çerçevesinde alınan kararların konuşulması dileğiyle.