Neden böyle bir değişikliği arzuluyoruz, neden Online’ci olmak Türkiye de bu kadar küçük görülüyor ?
Bu yazıyı kaleme almamda en büyük etken, 2020 yaz kontratları imzalama aşamasında bir çok otelden aldığımız bilgilerden dolayı, bir yanlışa doğru gidildiğini gördüğümdendir.
Nedir bu yanlış?
Kısa bir özetle ; Online‘ci tur operatörlerine 2020 kontratlarında 2-3 Euro daha pahalı fiyat verilecekmiş.
Neden ? Onlar çok ucuza satıyormuş! Kim söylüyor bunu? Cevap yok! Bistro’ya baktın mı, fiyat kıyaslaması yaptın mı ? Hayır… o zaman nereden çıktı bu fark !! ‘’ ama öyle söylediler bana…’’ Söyleyenler de belli, bunun gizli saklısı yok. Şimdi bu konuda bazı açıklayıcı bilgiler vermek istiyorum:
1.- ‘’Online’ci’’ diye bir tabir artık kullanımdan kalkmalı . ‘’Dinamik Paketleyici ‘’ daha uygun olur.
2.- Dinamiklerin geçen yıl Antalya’ya getirdikleri Alman Turistlerin sayısı 450-500.000 arasında yani bu Almanya’dan Antalya’ya gelen turistlerin beşte biri kadar bir rakam.
3.-Dinamikler hem klasik Seyahat acentesi hem de Dijital Satış kanalları üzerinden ürünlerini pazarlıyorlar… Kim bu Dijital Satış kanalları ? Check 24, ab-in den Urlaub, Holiday Check vb.
4.- Klasik tur operatörlerin hepsinin birer ‘’Online ‘’ satış portalı var.. Bistro da hepsini görebilirsiniz. Şimdi Dinamik Paketleme yapan Tur Operatörüne 2-3 Euro luk fiyat farkı vereceksin ve klasikleri bu fiyat farkını yansıtmayacaksın… Acaba Klasik Tur operatörü kendi ‘’Online Satış Portalında’’ hangi fiyatı kullanacak? Cevap belli…
5.- Dinamik Paketleme yapan tur operatörleri de Klasikler gibi; gereğinde Katalog basıyorlar, Uçak riskine giriyor, otele ön ödeme hatta EB ödemesi yapıyor, satış kanallarına komisyon veriyor, onların da kira verdikleri bir ofisi ve Çalışan elemanları var. Teknolojiye Milyon Euro ‘luk yatırımlar yapıyorlar. Yani klasiklerden pek farkları yok. Tek farkları daha çabuk ve hızlı hareket edebilmeleridir. Alınan bir aksiyon birkaç saat sonra hemen sistemde ve hemen satışta. Oysa bir klasik Operatörde bu en az 24 saati alır. Daha bir çok madde sayılabilir, ama işin özeti şu; bunu asla hiçbir zaman unutmamak gerekir.
2016 ve 2017 kriz yıllarında, Türkiye’ye kim destek verdi, kimler satış yaptı, kimler bu ülkeyi yalnız bırakmadı? Bunları tekrar düşünmek gerek.
Dinamik paketleyiciler her zaman ürün yelpazesini geniş tutarak Türkiye’ye satış kanallarını açık tuttu. Şimdi bunlar sanki unutuldu ve artık Dinamiklere ihtiyacımız yok gibi bir algı yaratılmak isteniyor. Bu çok bilinçsizce ve sektöre zarar verici bir yaklaşım, ve bunu kim savunuyorsa yanlış yolda. Tüm dünyada bir Dinamik Paketleme trendi var ama biz bunu kabul etmiyoruz.
Tabi ki burada bu işe gönül vermiş ve veren otelci dostlarımızı tenzih ederim… Onlarında Dinamik Paketleme sektörünün büyümesinde büyük payları var.
Türkiye’deki Online Shopping sektörü her gün daha da büyüyor, yerli yabancı alış veriş siteleri milyonlarca ciro yapıyor, mutlaka Dinamik Paketleciyi Tur Operatörlerine fiyat farkı uygulamak isteyen Otelcilerde bu sitelerden alış veriş yapıyordur ama herhalde o başka bu başka değil mi!!
Böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde kendi bacağımıza sıkmış oluruz. Bu yüzden akıllarının ucundan dahi bunu geçiren otelci arkadaşlara tavsiyem, bu yanlıştan vazgeçin, küçük düşünüp, büyük kazançtan olmayın.