Bir ITB Berlin Turizm Fuarı yaşananlarla birlikte sona erdi.
ITB Berlin dünyanın en büyük turizm fuarında 180 ülkeden 5 bin 500 stant yer aldı. Bu yıl ilk defa fuara sadece profesyoneller alındı. Yani her yıl fuarı gezmeye gelen Alman halkı bu fuarda yer almadı.
Türkiye'de ITB Berliin Turizm Fuarında Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanı sıra otelciler, acenteciler, havayolu şirketleri, sağlıkçılar ve yazılım frmaları ile yer aldı.
Türkiye'de özellikle otelciler her zaman olduğu gibi 3-2 nolu salonda yer aldı.Salona ilk girdiğimde çok şaşırdım. Çünkü salonun girişinde Middle East yazıyordu. Yani Türkiye'nin olduğu salon Orta Doğu ülkeleri ile aynı kategoride gösteriliyordu. İçeri girdiğimde ise Suudi Arabistan'ın salonun yarısını kaplayan dev standtları ile karşılaştım.
Aynı salon içinde Türkiye'den gelen otelcilerin de stantları yer almıştı. Buna tepki gösterdiğimi gören otelciler diğer girişlerde Europa yazdığını söylediler. Bende çıkıp diğer girişlere baktığımda Europa yazısını görünce hem sevindim hem de üzüldüm.
Sevindim Türkiye'nin girdiği tarafta Europa yazıyordu. Yani Türk,ye Avrupa kategorisinde yr almıştı. Üzüldüm çünkü salonun yarısında başka ülke stant vardı. 25 yıldır ITB Berlin Turizm Fuarını aralıksız izlerim. 3-2 salonunda sadece Türkiye'den gelen oteller yer alırdı. O salonda başka ülkelerin stantı bulunmazdı. Bu yıl salon Suudi Arabistan ile paylaşılmıştı.
Türkiye'nin bulunduğu bölümde Kültür ve Turizm Bakanlığının standı ile çeşitli otellerin stantları yer almıştı. Ama stantların geçişi, oturma alanları dardı. Fuara gelenler adeta birbirlerine sürtünerek geçmek zorunda kalıyordu. Görünüşe bakarsan Türkiye'nin stantlarının olduğu taraf çok kalabalıktı. Evet kalabalık vardı ama yerin darlığı nedeniyle de tıkış tıkıştı.
Birde Kültür ve Turizm Bakanlığı standında bir çok otel yer almıştı. Bu oteller 2 metrekare bile olmayan bu yerler için bakanlığa 6 bin 550 Avro ödemiş. Buna bir çok otelci tepkiliydi. Çünkü Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) otelcilerin cirosundan pay alıyor. Alınan bu paralar tanıtıma harcanacaktı . Tanıtım amacıyla fuara katılan otellerden bu kadar çok para alınması doğru mu? Bakanlık umarım bu fuardan sonra diğer fuarlar için bunu göz anüne alır, standtları daha ucuza vererek daha çok otelin katılımını sağlar.
Fuar, Avrupa pazarının nabzını tutması açısından çok önemliydi. Katılımcılar bu açıdan memnundu. Görüşmeleri olumluydu. Yani Avrupa pazarının Türkiye'ye ilgisi olumluydu ve bu yıl daha fazla Avrupalının gelmesi bekleniyor.
Konuştuğum Corendon Havayolları Yönetim kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, bu yıl daha temkinli olacaklarını, bunun nedeninin ise hem uçak bilet fiyatlarının hem de otellerin fiyatlarının yüzde 30 ile 50 oranında artması olduğunu belirtti. Yani paket tur fiyatları bu yıl döviz cinsinden daha pahalı olacak.
Fuarda Türk Havayolları şirketleri de yer alıyordu. THY, Corendon, Sunexpress, Freebird, Mavigök, gibi havayolu şirketleri de dev stantları ile yer aldı.
Türk turizmcisi ITB Berlin Turizm Fuarı'nda buy ılda yerini aldı.
ITB Berlin Turizm Fuarında geçmiş yılları aradım. Çünkü geçmişte hep daha güçlü yer almıştık. Her zaman fuarın yıldızı Türkiye olmuştu.
Ama bu fuar için aynısını söylemek zor.