Bugünlerde hangi toplantıya gitsek, hangi basın açıklamasını izlesek, turizmde rekorların kırıldığı, herşeyin mükemmel olduğunu, otellerin ve şehirlerin turist dolu olduğunu içeren beyanlar işitiyoruz.
Fakat kiminle konuşsam, genel bir memnuniyetsizlik hakim piyasaya.
Peki durum gerçekten böyle mi? Herşey toz pembe mi?
Geçtiğimiz günlerde Mastercard son 10 yıldır düzenli olarak açıkladığı “Hedef Şehirler Endeksi”nin 2018 rakamlarını açıkladı.
Bu raporda genelde Türkiye’yi ama özelde Antalya’yı ilgilendiren çok önemli bilgiler mevcuttu.
Dünya üzerinde en yaygın kullanılan iki kredi kartından 1 tanesi olması sebebiyle ve kredi kartı kullanıcılarının günümüzde sayılarının fazla olması ve her yerde kullanılması sebebiyle bu rapordaki verilerin yapılan birçok başka araştırmaya göre sonuçlarını daha doğru ve anlamlı buluyorum.
Kendimce önemli bulduğum bazı verileri burada sizinle paylaşmak istiyorum.
162 şehri kapsayan bu araştırmaya göre; Ziyaretçi sayıları bakımından Global listede geçtiğimiz yıl ilk 10’da yer alan İstanbul, Avrupa’da 3.’lüğünü korudu.
Global listede ise 1 basamak yükselerek 9. oldu. 2017 yılı sonunda 10,7 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan İstanbul'u, büyük bir sıçrama yaparak Avrupa’da 4.’lüğe yerleşen Antalya 9,42 milyon ziyaretçi aldı.
Antalya bu rapora göre, 2018 de yatılı ziyaretçi sayısında 19,66 artış beklentisi ile ilk 20 şehir arasında en yüksek orana sahip oldu.
İstanbul da yapılan toplam harcama 2017 yılında 6,76 milyar dolar iken, Antalya’da ise bu rakam 5,94 milyar dolar oldu.
İstanbul’a en çok turist gönderen ülkeler sırasıyla, Rusya, İran, Almanya, Irak ve Suudi Arabistan olurken, Antalya’da ise Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiliz ve Hollandalılar oldu.
Antalya aynı zamanda en uzun kalınan ülkeler sıralamasında Mekke’nin ardından 14 gün ile dünya da 2. oldu.
Bu rapora göre, ziyaretçilerin ortalama harcama miktarı hesaplandığında, Dubai, 537 dolar ile en yakın rakibi Paris’e 301 dolar fark atarken, İstanbul ve Antalya ilk 20 şehir içinde en az harcama yapılan şehirler oldu.
Bu rakam İstanbul için 108 dolar iken, Antalya’da ise sadece 45 dolar dır.
İstanbul’a gelen her 10 turistten 9’u eğlence amaçlı geliyor.
Antalya’ya ise sadece %8’i iş amaçlı geliyor.
Antalya’ya gelen turistler en çok yeme içmeye ve alışverişe bütçe ayırıyorlar.
2 gün önce açıklanan 3. çeyrek turizm rakamları da aslında yukarıdaki verileri destekler bir şekilde ziyaretçi sayısı %12,7 artarken, turizm geliri ise %1 arttı.
Kişi başı harcamaları göz önünde bulundurduğumuzda Antalya’da turist kişi başı harcaması İstanbul’un bile yarısından bile daha az iken Duba’inin 12’de 1.
Bu da göstermektedir ki; Antalya bu gelirdeki %1 lik artıştan bile bu oranda bir gelir elde edememiş.
Yani KRAL ÇIPLAK...