“Nasıl anlatsam? Nerden başlasam?” diye başlayan şarkı tam da şu anda Antalya’da uçak hat bakım şirketlerinde çalışan, emek gösteren Türk uçak teknisyenlerimizin halidir. Bir dokun bin ah işit..
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan malum süreçten dolayı nasıl bir sezon geçireceğimiz, kaç turistin geleceği, ne zaman geleceği, bittik, battık gibi konular hakkında herkesin binlerce metafor üreterek geçirdiği bir ilkbahardan sonra turistlerimiz gelmeye başladı. Mayıs ayı itibariyle ilk turistlerin Antalya Havalimanı’na adım atmalarıyla sınırı ve sonu olmayan bir hizmet zincirinin çarkları da çalışmaya başladı. Bu durum her zamanki gibi kelebek etkisi yaratarak yavaş yavaş da olsa havalimanlarında, havayollarında, otellerde, plajlarda, AVM lerde yüzleri güldürürken gözleri de dolar ve euro ile şenlendirdi.
Bu hizmetlerden -belki de en önemlilerinden- bir tanesi de uçak hat bakım hizmetidir. Yani, uçak meydana iner, rutin ya da acil ihtiyaç duyulan teknik hizmet verilir. Bu hizmeti apronda sıcaklık 50 derecenin üzerindeyken, ellerinde takım çantası ile bir uçak teknisyeni yapar. Ekmeğinin parasını kazanır ve ailesine bakar.
Uçak hat bakım firmaları en iyi kazançlarını WET-LEASE dediğimiz kiralama yöntemi ile Antalya Havalimanı’na inen uçaklardan elde eder. Peki nedir bu Wet Lease?
2022 yaz sezonunda Corendon, Sunexpress, Freebird, Tailwind gibi önemli havayolları özellikle Avrupa ve İngiltere’ den Antalya’ya muazzam bir yolcu taşıma yarışına girdiler.
(Öncelikle bu yerli havayollarımızı tebrik ediyorum, sezonumuzu kurtardılar.) Bu havayolları ilave uçağa ihtiyaç duyarak diğer yabancı havayollarından yaz sezonu için ekibiyle birlikte uçak kiralaması yaparlar. Buna da camiamızda WET-LEASE denir.
Dile kolay bu yıl Antalya’da yukarıda belirtiğim havayolları 20 nin çok üzerinde wet lease kiralama yaparak şehrimize turist getirmekte ve ülke ekonomimize katkı sağlamaktadırlar.
WET LEASE yapan bu havayollarının base havalimanı yaz boyunca artık Antalya Havalimanı’dır. Bunum sonucu da muazzam bir rakam.. Şu ana kadar gerçekleşen en fazla WET LEASE uçakları Antalya’da hizmet veriyor.
Tüm bu uçaklara bakım yapılması gerekmektedir ve Antalya’da bulunan bakım firmaları için bu süreç inanılmaz bir fırsattır zira tüm uçak hat bakım firmaları ve altında çalışan teknisyenler COVID ile yaşanan zor bir 2.5 yıldan sonra iş yapacak ve para kazanacaklardır. Ancak WET LEASE olarak yukarıda belirtilen tüm yerel havayollarının yolcularını taşımaya başlayan yabancı havayollarından bir haber geliyor. Hepsinin kendi bakım şirketi var ve hepsinin kendi teknisyenleri Antalya’ya gelerek yaz süresince kendi uçaklarına bakacak!! Haberin bomba gibi düşmesi ile birlikte yaşanan soğuk duş etkisinin tasviri mümkün değil ama nafile..
Maalesef gelinen noktada Antalya Havalimanı’nın apronunda onlarca Hırvat, Slovak, İspanyol, Bulgar ve daha sayamadığımız milletlerden yabancı teknisyenler an itibari ile cirit atıyor. Türk teknisyenlerinin ekmeğine mani oluyorlar. Biliyor musunuz eğer bir Türk olarak Avrupa’da biz aynısını yapsak, sınır dışı edilirdik!
Şimdi soruyorum; nasıl oluyor da bu yabancı havayolları kendi uçaklarına bakabiliyorlar ve 2.5 senedir COVID’ten ve ekonomiden bunalmış uçak teknisyenlerimizin ekmeğine mani olabiliyorlar?
Bu sorunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü – 21.04.2022 tarihli UED 2015/11 uyarınca cevabı çok açıktır. “İş birliği kapsamında yabancı kuruluşun yetkisini kullanacağı istasyonlarda, ilgili yetkiye sahip bakım personelinin en az %50 oranında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşturulmuş olduğunu gösteren personel bilgileri..’’ şeklindedir. Buna göre yabancı bir bakım şirketi Antalya Havalimanı’nda yerel bir bakım firması ile sözleşme yaparak ve bakım personelinin en az 50 oranında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşması ile bakım yapabilir.
Ancak pratikte maalesef mevcut durum böyle midir acaba?? Hadi gelin aprona bir göz atalım..