Otel Genel Müdürleri nereden gelirler? İşe nasıl başlamışlardır? Otelcilik işine başlamaktan Genel Müdür ofisinde koltuğa oturana kadar geçen süre ne kadardır? Sizlere bu hafta dünyada ve ülkemizde bu soruların cevaplarını arayacağız.
Otelcilik sektörüne yeni başlayanlar ve konuyu merak edenler için bu soruların cevaplarının önemli olacağını düşünmekteyim. Hedefi Genel Müdürlük olanlar için önlerinde ve onları bekleyen yolu biraz olsun aydınlatmak istedim.
Dünyanın değişik bölgeleri ve ülkemizden yüze yakın Genel Müdüre; Genel Müdür pozisyonuna gelene kadar geçen süre ile ilgili sorular soruldu.
İşe başlama gününden itibaren Genel Müdür koltuğuna ulaşma süresinin en uzun olduğu bölgenin Asya otelleri olduğu ve burada ortalamanın 16,5 yıl sürdüğünü öğrendik. Avrupa’da bu süre 15.8 yıl ve Kuzey Amerika’da sadece 14,75 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tabi ki bu değerler bölgelerdeki otelcilik sektörünün büyüklüğüne ve sektördeki hızlı gelişmeye paralel olarak değişmektedir. Aynı şekilde eğitim kuruluşlarının sayılarına ve sektördeki kalifiye insan potansiyeli de süreyi etkilemektedir.
Ülkemizdeki tabloya bakacak olursak giriş seviyesinden Genel Müdürlük seviyesine kadar geçen süre 10,5 yıl ortalamasını yakalamaktadır. Buradan da görüleceği gibi ülkemizde Genel Müdürlüğe giden yol dünyanın diğer bölgelerine nazaran çok daha kısadır. Nedeni çok hızlı gelişen Türk Turizmi ve peş peşe açılan yeni tesisler sürekli bir Genel Müdür arayışının olmasıdır.
Burada üzerinde durmak istediğim konu gençlerimize ışık tutmak ve sektörde ciddi bir geleceğin varlığından kendilerini haberdar etmektir. Türk Turizminin işini gerçekten seven ve işinde gelecek gören otel yöneticilerine ihtiyacı vardır.
Yine yapılan araştırma sonuçlarında yurt dışındaki genel müdürlerin çoğunluğunun yiyecek içecek departmanından gelmesine rağmen ülkemizde genelde Genel Müdürlerimizin ön büro kaynaklı oldukları dikkatimizi çeken hususlardandır.
Diğer bir noktada ön bürodan gelen Genel Müdürlerin işe girişten itibaren geçirdikleri sürenin diğer departmanlardan gelen Müdürlere göre daha kısa oluşudur. Bu durum sadece bizde değil bütün dünyada aynı durumdadır.
Ön büro ile anlatılmaya çalışan resepsiyon, rezervasyon ve satış bölümleridir.
Ülkemizde daha yerleşmemiş olan Management Training sistemiyle Genel Müdür seviyesine ulaşanların süreleri daha kısadır. Bu yöntemle potansiyeline güvenilen çalışanlar bir ve yönetici vasıflarını kanıtlamış olan ara birim yöneticileri firma dahilinde eksik olan yönlerinin hızlı şekilde tamamlanması için bulunduğu otelin değişik departmanlarında yönetici asistanı olarak görevlendirilir ve ilerdeki pozisyonuna gözetmenlerin denetiminde hazırlanırlar. Uygulanan program bittikten sonra belli süre Genel Müdür Yardımcılığı yapan aday belli bir süre sonunda Genel Müdürlük koltuğuna oturacak duruma gelir. Bu program genelde kurumsallaşmış büyük otel zincirlerinde uygulanmaktadır.
Sizlere Otel Müdürleri geldikleri yerler ve geçirdikleri sürelerle ilgili biraz bilgi vermek istedim, umarım keyifle okumuşsunuzdur.
Amaç bu sektöre yeni kan kazandırmak ve otelcilik sektöründe çok parlak bir geleceğin varlığını sizlerle paylaşmaktı.
Sevgiyle kalın