Bu yazımda sıra dışı bir konuyu kaleme alacağım. Arada gündemden uzaklaşmak iyi geliyor.
Yakında turizm gündemi yine bizi epeyce meşgul edeceğe benziyor.
Dolayısı ile fırsat bu fırsat “Palmiye” meselesini sizlere kendi bakış açımdan aktarmak istedim.
Palmiye ağacı, bazı ülkelerin bayrağına dahi girebilmiş ilginç bir ağaç. Vatanı Asya, Afrika ve Orta Amerika olarak bilinmekte. Zamanla ılıman iklimlerin sembolü haline dönüşmesinden olsa gerek, kendi vatanının dışında da talep görür olmuş.
Meslek hayatım boyunca çeşitli otel açılışlarında görev aldım, bazılarına tanıklık ettim. Eminim herkesin bildiği bir husustur ki şantiyenin bitmesine ramak kalan düzinelerce, boylu ancak yaprağı cılız Palmiye ağaçları adeta açılışı müjdelercesine dikilmek üzere otel sahasına getirilir ve dikilir.
Bu ağaca pek çok kez baktım benim göremediğim farklı bir güzellik özellik mi var diye ? Bulamadım. Doğadaki her canlıya saygı duymakla birlikte bu duruma çok anlam veremedim, halen veremiyorum.
Yıllar geçti Palmiye ağaçları gelmeye devam ediyor. Kimse neden Palmiye sorusunu sormuyor. Güzel mi ? Bana göre kesinlikle değil ?
Güzel olanlar ; narımız, limonumuz, portakalımız, sandal ağacımız, kızıl çamımız, zeytinimiz, defnemiz, keçi boynuzu ağacımız, Akdeniz’in muhteşem endemik bitki türleri.
Bu saydıklarım, memleketi burası olan canlılar. Dayanıklı, güzel, bakımı kolay, organik, yerel, özgün, buraya has güzellikler. Otellerimizi, bahçelerimizi, sokaklarımızı bunlar ile bezesek, buraya ait olan güzelliklerimizi şehrimizde ön plana çıkarsak ve bunların hikayelerini yazsak, anlatsak fena mı olur.
Gelen yabancı misafirler emin olunuz bu değerleri keşfetmek istiyor.
Antalya’da yere düşen portakal ve turunç ağacı meyvelerini çoğumuz yadırgamaz. Ama emin olunuz algısı yüksek turist profili bu konuda belki de bize için için gülümsüyor. Bu kadar kıymetli değerlerimizin burnumuzun dibinde arka bahçemizde olduğunu görüyor ve bizim bu değerlerimizin farkında olmayışımızı yadırgıyor.
Yıllar önce 2005 senesi olabilir Belçikalı bir misafir İngilizce yazılı resimli bir kitap hediye etmişti içinde yüzlerce bitki ve ağaç türünün resimli açıklamalarının bulunduğu bir doğa kitabı. Kitap Akdeniz’i anlatıyordu. O kitapta gördüğüm doğal güzelliklerin bir çoğu zaten bizimle birlikte idi. Kitap bana gelene kadar bu konuda ben uykuda idim. Uyandım…
Kendi değerlerimizin farkına varırsak ve bunları kaliteli bir şekilde sunmayı başarırsak hep birlikte kazanırız. Bu arada lütfen mevcut Palmiyelere dokunmayalım, yaşasınlar.