Dr. Batuğhan Karaer
Tüm dünya korona virüs ile ilgili açıklanan verilere ve aşı uygulamalarının sonuçlarına odaklanmış durumda.
Korona virüs nedeniyle ölüm sayıları 2,2 milyonu aşarken, haftalık ölüm sayıları 100 binin üzerine çıktı. Gecenin en karanlık anı şafağa en yakın anını mı yaşıyoruz? Yoksa daha çok gidecek yolumuz var mı? Bunu birkaç ay içinde görmeye başlayacağız.
Kısıtlamaların gevşetildiği ülkelerin ekonomilerinde canlanma işaretleri görülürken vaka sayıları artıyor, kısıtlamaya giden ülkelerde ise ekonomik sıkıntılar baş gösteriyor.
Devletler de iki arada bir derede kaldılar. Ama son dönemlerde aşı uygulamalarında gelecek aylara ilişkin olumlu sonuçlar beklendiği için birçok ülke seyahatlerde dahil olmak üzere kısıtlamaları arttırma kararı aldı.
Diğer yandan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere kısıtlamalara karşı da protestolar her geçen gün artıyor. Olayların büyümesinden endişe ediliyor.
Sıkıntıların sonuna geldiğimiz umudu ile nefeslerimizi tuttuk bekliyoruz. Diğer yandan finans piyasaları da aşı uygulamalarından beklentilerini olumluya çevirmiş durumda. Ancak pandemiden çıkış sürecinin sancıları belirli bir süre devam edecek gibi görünüyor.
Avrupa’nın aşı uygulamaları ve üretimi konusunda yaşadığı gecikmelerde ayrı bir sorun yaratıyor. Ülkemiz bu konuda oldukça başarılı ama ne yazık ki turizm için bu yeterli değil.
Avrupa ve Rusya’nın da aşı konusunda bir noktaya gelmesi gerekiyor. Şu anda İngiltere uygulamalarda başı çekiyor. Bağışıklık kısa zamanda yakalanırsa İngiltere pazarı diğer Avrupa ülkelerine göre ön plana çıkabilir ve 2021 yılı bizim için Rusya ve İngiltere’nin önderliğinde hareketlenebilir. Planları ona göre yapmakta fayda var.
Sonuç olarak turizm ve havacılık sektörünün Avrupa’daki aşı faaliyetlerini ve gelişmeleri çok yakından takip ederek ona göre bir hazırlık yapması gerekiyor.
Pandeminin geçmesi her şeyi çözecek mi bilemiyoruz ama ayrıca potansiyel bir sorun da ufukta görülmeye başladı.
Avrupa Birliği (AB) mart ayı sonuna kadar ülkemize yaptırım konusunu şimdilik rafa kaldırdı ama sonrası belirsiz.
Finans Derneği’nin haftalık bülteninde de belirtildiği gibi “Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Sullivan ile Avrupa Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in Kabine Şefi Bjoern Seibert arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.
ABD-AB arasında, korona virüs ile mücadelede ortak iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden canlandırılmasına ilişkin açıklamaların yanında, Çin ve Türkiye dahil karşılıklı endişe duyulan konularda da ortak çalışma kararı alındığı açıklaması dikkat çekti.
yapılan bu yazılı açıklama da Çin ve Türkiye ifadesi çok önemli.
ABD’nin yaklaşımını az çok tahmin ediyorduk ama AB ile yaşanacak sorunların turizm sektörüne yaptırım ve kısıtlama olarak geri döneceği aşikâr.
Umarız ilişkilerde bir sorun yaşanmaz aksi durumda pandeminin bitmesi de bizim için bir anlam ifade etmeyecek.