Tarihi ve kültürel zenginliğiyle tanınan Şanlıurfa artık turizmden de hak ettiği payı almak istiyor.
Şanlıurfa bu nedenle de Valilik, Büyükşehir Belediyesi, diğer bhelediyeler, turizmciler ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa ''Şanlıurfa'da tarih yeniden canlanıyor'' projesini hayata geçirdi.
Bu projeyi ve düzenlenen çalıştayı yerinde görme şansına sahip oldum.
Gerçenten de Şanlıurfa, insanlık tahinin bilinen en eski yerleşim yeri olan ''Göbeklitepe''si ile, Balıklıgöl'ü ile, gastronomaisi ile, kültürel değerleri ile bir turizm merkezi olabilir.
Düzenlenen çalıştayda Antalya Tanıtım A.Ş'den de tanıdığım Proje Geliştirme Uzmanı Çağla Kosova Durdu, sunduğu sunumda Şanlıurfa'nın turizmde şu anda geldiği nokta ve gelmek istendiği noktayı ortaya koydu.
Şanlıurfa'dan şu anda 2 bin 807 oda bulunuyor. Odalarda yıllık geceleme kapasitesi toplam 1 milyon 24 bin 55. Otellerde bir yılda yapılan geceleme sayısı ise 690 bin 798. Yani ortalama doluluk oranı yüzde 50'nin altında.
Şanlıurfa bu rakamlarla belki şu anda hak ettiği turist sayısına ve gelirine ulaşamıyor. Ama turizmle uğraşanların ve şehrin ileri gelenlerinin turizme bakışları gelecek için umut veriyor.
Şanlıurfa turizmi geliştirmek amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli bazı projeler geliştirmiş.
2030 yılına kadar yapılan projelendirmelerde Şanlıurfa'nın hem turistik yatak kapasitesinin artırılması, hem gelen turistlerin ortalama kalış sürelerinin uzatılması, hem de tanıtım ve pazarlama ile ilgili çalışmalar yapılmış.
Gerçektende bölgeye düzenlenen GAP turlarında Şanlıurfa şu anda sadece bir geçiş güzergahı.
Bir çok tur operatörü Şanlıurfa'ya günübirlik turlar düzenliyorlar ve komşu illerde konaklama yapıyorlar. Veya en fazla bir gece konaklama yaptırıyorlar.
Bu amaçla gelen turistlerin Şanlıurfa'da konaklamasını sağlamak ilk hedef.
Bilindiği üzere Şanlıurfa özellikle gastronomisi ile Türkiye'de adından en çok söz ettiren illerimizin başında geliyor.
Birde tarihi ve kültürel zenginlikleri gelen turistlerin Şanlıurfa'da daha fazla kalmasına neden olabiliyor.
İşte Şanlıurfalılar bunu kullanmak, ulusal ve uluslararası düzeyde daha etkin tanıtım ve pazarlama yapmak amacıyla çeşitli projeler üretiyorlar.
Şanlıurfa'da yollar yapılmış, müzeler açılmış (Şanlıurfa müzesi ve Mozaik müzesi mutlaka görülmesi gereken yerler). Şehrin içindeki mağaralar temizlenmiş.
Şu anda ağırlıklı olarak Şanlıurfa'da iç turizm hareketi var.
Yabancı turist sayısı çok fazla değil.
Ancak Şanlıurfa yabancı turistleri de şehirlerine çekmek istiyor.
Bu amaçla da çalışmalara başlamışlar. Düzenledikleri çalıştaya katılan konunun uzmanları projeye katkılar koydular.
Şanlıurfalılar Türkiye'nin önemli turizm merkezlerini, başta Antalya turizmini araştırmış. Turizmde bu bölgeler nasıl bu kadar büyümüş onu irdelemişler.
Şimdi kendi illerinde de turizmi nasıl büyütürüz diye kafa yoruyorlar. Diğer turizm merkezlerinde yapılan yanlışları yapmamak içinde titiz davranıyorlar.
Hem tanıtım hem de pazarlama stratejilerini belirliyorlar.
Böyle giderse Şanlıurfa gelecek yıllarda Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olacaktır.
Yeterki onlarda gördüğüm turizm aşkı bitmesin.
Birlik ve beraberlik içinde ben değil biz diye çalışsınlar.
Şanlıurfa turizmden pay almayı hak ediyor...