Türkiye dövizdeki gelişmelerden dolayı birçok yabancı turist için ucuz tatil ülkesi konumundadır. Bunu bilen yabancıların Türkiye’de her şey dahil sistemle ultra lüx tatil yapma heves ve isteklerini gelen rezervasyonlardan görmekteyiz. Haklıdırlar da bizde olsak aynısını yapardık. Yüksek sayıda rezervasyon alan işletmeler 2022’yi çok olumlu görmektedirler. İnşallah olumluda olsun. Dünyanın bir numaralı turist gelen ve turizm geliri olan ülkesi olalım.
Kızılelma budur!
Döviz ve ekonomik hareketlilikten olumsuz etkilenecek olanlar yerli turistler olacaktır. Döviz ve ekonomik hareketliliğe bağlı olarak artan maliyetleri oda fiyatlarına yansıyacak olmasından dolayı şimdiden azalmış veya kaybedilmiş iç turizm yaşayabiliriz. Bu alanda yat, karavan, eş-dost-akraba turizminin artacağını tahmine diyorum.
Olsun bize yetecek yabancı turist var. Üstelik gelirimiz döviz giderimizde TL olacak. Ve karlıyız! Hazırlığını yapan işletmeler bu fikirleri düşüneceklerdir. Olumlu bu atmosferi iyi tanımlamak, her yönü ile ele almak lazım. Bunun için sormak, detaylara inmek, önlemleri almak ve uygulamak lazım.
Yabancı misafirin tercihleri yüksektir.
Alacağı hizmet standartlarını çok iyi bilir ve sorgular en ufak bir sorunu da reklamasyon yani tazminatlı hukuk talep ve sürecine dönüştürüverir.
“Yurtdışı rezervasyon talebi çok, zaten 2 yıldır olağanüstü günler yaşadık, yaşıyoruz ve gelen turiste hizmeti de iyi vermeye karalıyız” söyleminde bulunan işletmeler bu kararı verdiği andan itibaren personel önemini ve ihtiyacını görecektir. Bu alanda da ciddi endişeler var.
İyi hizmet kaliteli ürün ve personelden geçer. Kalifiye personelin tanımları arasına standartları bilen ve bunlara hâkim olabilen personel demektir. Çoktan… ya sektörden ayrılmış ya da yurtdışına çıkmış veya çıkmaya çalışan personeli nasıl tamamlayacağız? Yeter sayıda ve kalifiye çalışana sahip olamayan işletmelerin hizmetleri yetersiz veya kötü olacaktır.
Sonrasında hukuki işlemler, yeni maliyetler ve tufan…
Büyük sorular …
Yeter sayıda, kalifiye ve mevzuatı bilen personel bulabilecek miyiz?
İç pazar ve dış ülke pazarlarını dengeye oturtmuş işletmeler yola devam ederken iç pazar yoğunluklu işletmelerin durumu ne olacak?
İşletmeler artan maliyetleri nasıl karşılayabilecek? Ödemelerini zamanında yapabilecek mi? Bu yönde oluşabilecek krizde el değiştiren veya oyun dışı kalan işletmeler olacak mı?