Günümüzdeki turizm dünyasında hepinizin bildiği gibi yoğun rekabet yaşanmakta mevcut pastadan pay kapma yarışı tüm hızla devam etmektedir.
Bu rekabet genel de ülkeler arasın devam ederken, özel de ülke için turistik destinasyonlar arası da devam etmektedir.
Antalya için “Turizm 4.0”ın ve “Akıllı Şehrin” konuşulduğu bugünlerde STAR ALLIANCE benzeri bir modelin ANTALYA ALLIANCE modeli hayata geçirilebilir.
Öncelikle STAR ALLIANCE nedir kısaca göz atacak olursak, ilk kez 1997 yılında 5 hava yolunun bir araya gelmesiyle kurulmuş, bir işbirliği örgütüdür.
Günümüzde ise 28 üye’ye ulaşarak bu 28 üye aracılığıyla misafirlerine ortak uçuşlar, biletleme, check-in kontuar hizmeti, bagaj hizmeti ve lounge gibi servislerinden yararlanma olarak başarılı bir şekilde sürdürülmektedir.
Hatta günümüzde STAR ALLIANCE üyesi olmak taşıdığı temel değerler sebebiyle üye hava yollarına ilave bir prestij de sağlamaktadır.
Bu birliktelik aracılığıyla hava yolları atıl koltuk kapasitelerini değerlendirebilmekte, verimsiz uçuş hatlarını daha verimli kılabilmektedir.
Ayrıca üye hava yolları ile birlikte düzenlemiş olduğu ortak mil programları sayesinde herhangi bir hava yolundan kazanılan uçuş millerinin üye diğer hava yollarında da kullanılmasına imkan tanımaktadır.
Bu işbirliğin örneğinden yola çıkarak STK’lar (AKTOB, ATSO, BETÜYAP, GATAB vs) ile birlikte yerel yönetimlerin de içinde olacağı bir işbirliği oluşturularak, tatillerini Antalya bölgesinde geçirecek misafirlere konaklamalarından ve bölge de yaptıkları tüm harcamalardan (taksi, müze ören yeri girişi dahil) elde edebilecekleri puanları bir sonraki tatillerinde indirim/puan olarak kullanılması sağlanabilir.
Yine Bu program çerçevesinde oluşturulacak işbirlikleri sonucunda üye oteller arasında misafirin seçtiği oteli beğenmemesi durumunda (müsaitlik imkanlarına göre) bölgedeki benzer bir otel ile değiştirebilme imkanı veya anlık oluşacak stoplu tarihlerde stoplu dönemde bir başka üye otelde konaklaması durumunda yüksek konaklama puanı verilerek, hem misafirin gönüllü olarak başka bir otelde konaklaması sağlanmış olur, hem de otel doluluklarında oluşacak çukurların önüne geçilebilir.
Puan toplayan misafirlerin ELITE, PREMIUM vs statüleri belirlenerek buna göre ücretsiz upgrade, ücretsiz otel değiştirme hakkı, rent a car kiralama vs hizmetlerden puan karşılığı yararlanması sağlanabilir
Sisteme üye olmanın temel kriterleri çok özenle belirlenerek “minimum hizmet garantisi” sağlanabilir.
Yaşanacak misafir şikayetlerinde daha etkili ve daha hızlı geri dönüşler, sağlanabilir, bu şekilde Antalya genelinde otelden çarşı esnafına kadar sistem üyesi işyerlerinden alınan mal ve hizmetin garantisi verilebilir.
Oluşturulabilecek 9 kez tatil alana 1 tatil de bizden gibi kampanyalar ile hem repeat misafir oluşumuna önemli katkı sağlanmış olur, hem de otel forecastının boş olduğu dönem “ödül tatil” olarak verilerek otelin satışı düşük dönemlerinde destek olunabilir.
Verilecek bu ödül ve puanlar sisteme üye olan kurum ve kuruluşların ortak oluşturdukları fondan karşılanabilir.
Ayrıca istihdama katkı veya tanıtım bütçesinden de pay talep edilerek kamunun da bu taşın altına elini koyması sağlanabilir.
Oluşturulabilecek ortak bir çalışma grubu ile ortaya çıkacak sinerji ile benzer daha bir çok ilave proje bu kapsamda geliştirilebilir.
Bu şekilde bireysel pazarlama dan destinasyon pazarlamasına geçilebilir.
Önceleri yeler de uygulanacak bu proje TUROFED, TURSAB, TOBB gibi ulusal kuruluşların da desteği alınarak ülke geneline yayılabilir.
Ayrıca bu proje daha önceki makalelerden birinde bahsetmiş olduğum “AKILLI KART” sistemine de kolayca adapte edilebilir.
Şunu unutmayalım, bu ve benzeri işbirliklerini bugün olmazsa yarın, biz yapmazsak başkaları mutlaka yapacaktır.