Türkiye, Ukrayna - Rusya arasında süregelen savaş nedeniyle turizmde en çok zarar gören ülke oldu.
En büyük pazarı Rusya'da yüzde 50'den fazla turist kaybına uğrarken 1 milyon turist barajının aşıldığı ülkelerin başında gelen Ukrayna pazarında ise sıfır çekiyor.
Ancak diğer pazarlarda umulanın üzerinde artış sağlanınca beklenenin üzerinde bir turist artışı yaşandı.
Özellikle Temmuz, Ağustos aylarında oteller ''YOK'' sattı. Eylül ayı da farklı değildi. Kışa adım atıldığı ekim ayında bile oteller yüksek doluluklarla çalışıyor.
Sadece Antalya'da değil, Ege bölgesi, İstanbul, Kapadokya, Karadeniz bölgesi dahi turizmden payını alıyor.
Bu sene turist artışı olunca turistlerin katıldığı turlarında sayıları arttı.
İstanbul'dan Anadolu turları, Antalya'dan Kapadokya, Pamukkale ve Ege turlarının yanı sıra Doğu Anadolu turları da oldukça rağbet gördü.
Turistler sadece otellerde yiyip, içip yatmadı. Şehirleri antik kentleri, dağları da gezdiler.
Ancak yollar kalabalaştıkça üzücü olaylarda beraberinde geldi.
Bu yaz boyunca tur otobüslerinin veya turistlerin kullandığı araçların neden olduğu kazanın yaşanmadığı hafta, hatta gün yoktu gibiydi.
Bu kazalarda tatile gelen onlarca turist öldü. Sayısız turist ise yaralandı.
Amaçları biriktirdikleri paralarla güzel bir tatil geçirip ülkelerine dönmek olan turistler maalesef bazı kazaların kurbanı oldular.
Turistlerin içinde olduğu ölümlü trafik kazaları yıllardır oluyor. Yıllardır da bu kazaların oluş nedenini yazıp durduk ama sonuç ortada. Kazalar artarak devam ediyor.
Peki bu kazalar neden oluyor?
En büyük sorun tur otobüslerini kullanan şoförlerin yorgun olası. Bunun nedeni ise bazılarının 20 saate kadar çalışmaları. Şoförler ancak boş kaldıklarında bir kaç saat uyuma olanağı bulabilirlar. Bir çok şoförün yatacak yerleri olmadıkları içinde otobüslerin bagajlarında uyumak zorunda kalıyorlar.
Turizm şoförleri doğru dürüst beslenemiyorlar, temizlenemiyorlar.
Tur şirketleri arasında kıyasıya bir rekabet var. Bir dolar değil 10 sentin bile pazarlığı yapılıyor. Tur otobüsleri ne kadar çok çalışırsa onlar için o kadar iyi. Bu nedenle araçları aralıksız çalıştırıyorlar. hem de bir çoğu tek şoför ile.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türsab'ın da içinde olduğu heyetler ile bu tur otobsüşleri, minibüslerin denetlenmesi gerekiyor. Ancak denetlendiği söylenemez. Açıklamalara bakarsanız binlerce denetleme yapılıyor ama uykusuz kalan, çok uzun saatler çalışan şoförlerin hali bu denetlemelerde ortaya çıkarılamıyor.
Birde son zamanlarda dağ, bayır gezen ATV'ler var. Herhalde ATV'lerde de denetim yok. Çünkü son zamanlarda çok sayıda ATV kazası duydum ve yazdım. Bazıları ölümlü kazalardı. Bunlarda mı denetlenmiyor bilemiyorum.
Bu sadece benim tespitim değil, bizzat ulaşım sektöründe olanların da tespiti.
Yıllardır bu sorunlar aynen devam edip geliyor ama çare bulunamıyor. Bu kazalar imajımızı çok kötü etkiliyor.
Bu yıl belki turistlerin ölümü çok fazla dillendirilmedi ama bu devam edese önümüzdeki yıllarda çok fazla dillendirilir ve turizmimizi çok kötü etkiler.
Denetlemek, kazaların önüne geçmek çok mu zor?
Her arabanın her şoförün kaydı tutuluyor. Gerçi bunda da sahtekarlıklar yapılıyor. Ancak yine de kurallar uygulansa, denetimler tam olarak yapılsa bu kazaların bir çoğunun önüne geçilebilir.
Herkes sorunu, herkes çareyi biliyor.
Peki neden gereği yapılmıyor?