2021 yılı turizmi gösterdi ki turizmin kurtarıcısı yerli turist.
Hem Türkiye'de yaşayan Türkler hem de gurbetçe çalışan Türkler bu yıl turizmcinin kurtarıcı meleği oldu.
Türkiye'de yaşayanlar için Doların çok yükselmesi nedeniyle tatil çok pahalıya gelse de pandemi nedeniyle bunaldıkları için bu yıl yerli turist tatile çıktı.
Bu yıl pandemi nedeniyle Avrupalı turist son zamanlara kadar Türkiye'ye gelmekten çekindi.
Ama sayılara bakıldığında Avrupa'dan gelen turist sayısının hiç de sanıldığı gibi az olmadığı görülüyor.
Ancak gelen Avrupalılar Türk pasaportu taşıyan gurbetçi Türklerden başkası değildi.
Yurt dışında bulunan, Alman veya diğer Avrupa ülkelerinin pasaportunu taşıyan Türkler pandemiye rağmen Türkiye'ye tatile geldi.
Almanya Türkiye'ye gelenlere bir çok zorluk çıkardı ama bu zorluklar Türk kökenli Almanları tatile çıkmaktan uzak tutamadı.
Sadece Türk kökenli Almanlar mı geldi? Hayır.
Bu yıl ilk defa Fas kökenli Alman turistlerin yanı sıra Orta Doğu kökenli Alman turistlerde Türkiye'ye geldi. Ama kökü Alman olanlar gelmedi.
Rusya ve BDT ülkelerini saymazsak Türkler turizmcinin can simidi oldu diyebiliriz.
Bizim iki ana pazarımız var diyoruz. 3.cü pazarı oluşturmaya çalışıyoruz. 3.cü pazar olmaya en yakın ülke ise İngiltere.
Ama turizmciler hep yerli turisti es geçiyor. Türkiye'nin en büyük pazarı bana göre Türkiye. Çünkü otellere tatile gelen turistlerin oranlarına bakarsak en fazla Türk turist var.
Bu yıl gurbetçilerin de gelmesi ile yerli turist adeta tavan yaptı.
Oteller fiyatlarını hep Dolara veya Avro'ya göre veriyor. Dolar ve Avro ile verilen fiyatlar yüksek kur nedeniyle yerli turist için çok pahalı geliyor.
Ama yerli turist bu pahalı fiyatlara rağmen yine de tatile çıktı. Bir de fiyatların yerli turiste göre ayarlanması yapılsa otellere gelen turistin yüzde 25'ine yakınını yerli turist oluşturur.
Bu oran Türk turizminin korkulu rüya görmemesine, krizlere karşı daha dayanıklı olmasına yeter de artar bile.
Ama maalesef turizmcilerimiz yerli turistin bu büyük katkısına rağmen yerli turiste yeterince ilgi göstermiyor.
Uluslararası büyük şirketler ürünlerini Türkiye'de pazarlarken hep ülkenin alım gücüne bakar ve fiyatlarını oraya göre ayarlarlar. Bu nedenle Türkiye'de satılan ürünlerin bazıları Avrupa'dan daha ucuza olur.
Ama aynı uygulama turizmde yapılmıyor. Turizmci, Türkiye'deki alım gücüne göre yerli turist için fiyatlandırma yapmalı. Yerli turiste sahip çıkmalı.
Bu pahalılığa rağmen gelecek yıllarda yerel turizm yükselen trend olacak. Çünkü pandemi nedeniyle yakınları ile tatile çıkamayanlar önümüzdeki yıldan itibaren tatile çıkacaklar. Bu da turizmde bir hareketlenmeye neden olacak.
Turizmci her krizde korkulu rüya görmek istemiyorsa yerli turist için dövize göre değil ülkenin galım gücüne göre fiyatlandırma yapmalı.
Yani yerli turiste sahip çıkılmalı...