Değerli Turizm Okurları,
Alanya bölgesi, bilindiği üzere Akdeniz turizminde önemli bir rol oynamaktadır. Gerek doğal güzellikleri ile gerek doğal kaynaklarıyla geçmişten bu yana seyahat severlerin ilgi odağı olan bu bölge, diğer bölgelerin de gelişmesiyle birlikte maalesef geri plana atıldı. Alanya bölgesi, kendi içerisinde Belediye, Turizm yatırımcıları, turizm çalışanları, Alanya’da yaşayan her birey bölgeyi popüler tutmaya gayret etse de, maalesef yeterli olmuyor. Bunları niye söylediğime gelirsek,
Bu sezon öncesinde birçok Avrupa ülkesine gitme şansı buldum. Orada birçok alt acente ile yani son tüketici ile iletişime geçen iş ortaklarımızla görüşmeler sağladım. Yapmış olduğum görüşmelerin bir kısmı şu şekilde geçti.
• Türkiye’yi satıyor musunuz? Türkiye’ye talep arttı mı? Hangi bölgeleri daha çok satıyorsunuz?
Cevapların geneli hemen hemen aynı sayılır,
- Evet! Özellikle pandemiden sonra Türkiye’ye talep çok arttı.
- Son zamanlarda yaşadığımız olumsuz olaylardan önce rezervasyonlar çok güzeldi.
- Kötü günlerden geçerken rezervasyonlar ciddi azaldı ancak giderek tekrar güzel rezervasyon almaya başladık.
- Genelde Lara-Belek bölgesi ama Side’ye kadar rezervasyon yaptığımız çok sayıda tesis ve rezervasyon var.
• Peki Neden Alanya bölgesi çok zayıf gidiyor?
- Transfer çok uzun sürdüğünden, çok fazla talep görmemekte, özellikle aileler daha kısa transfer istediklerinden, Antalya havalimanına yakın tesisleri seçiyorlar.
• Gazipaşa Havalimanımız var! Bu havalimanına misafirleri yönlendirebilirsek, Alanya’ya olan talep artmaz mı?
İşte işin aslı amiyane tabirle dananın kuyruğu buradan sonra kopuyor. Çünkü birçok kişi Gazipaşa havalimanını Alanya etrafında olduğunu bile bilmiyorlar. Bilmemenin dışında havalimanının yapısından dolayı, Antalya gibi her bölgeden direk uçuş sağlanamıyor. Büyük gövdeli uçakların inememesi de gelen Pax üretimini kısıtlamasına sebep oluyor. Tüm bu sebepler Alanya bölgesinin son tercih olmasında etkin bir rol oynuyor.
Kısaca Gazipaşa Havalimanından bahsedelim.
Gazipaşa Havalimanı, Alanya’ya 45 Km uzaklıktadır. Yapım aşaması 1991’lerde başlamasına rağmen ancak 2013 deresmi açılış töreni yapılabildi. O dönem çok ciddi politik olaylar yaşanmıştı. Gidenler bilir, havalimanı kapasite olarak çok küçük. Pist uzunluğu kısıtlı. En fazla 205 kişilik uçaklar iniş yapabiliyor. Daha büyük gövdeli uçakların pistten dolayı inişlerine izin verilmiyor. Özellikle kuvvetli rüzgarlardauçaklar pisti pas geçiyor ve tekrar tekrar denemek zorunda kalıyor ya da hiç risk almayıp uçaklar Antalya Havalimanına indiriyorlar. İnsanın aklına şöyle sorular geliyor.
Bu işin projesinde pisttin uzunluğu hesaplanmadı mı? Ezelden beri Sürdürülebilir turizm diyoruz! Alanın kapasitesi ve kışmevsimine elverişli bir şekilde yapımı neden sağlanmadı? Yer uygun değil ise, daha uygun yer niye seçilmedi? Aklımızda nice deli sorular… Bu kısa bilgiyi verdikten sonra;
Alanya bölgesine olan talebi nasıl arttırabiliriz?
• Gazipaşa havalimanı ismini özellikle uçuş seçimlerinde Alanya (ALY) olarak adlandırabiliriz.
• Acenteler Transferlerini daha küçük otobüslerde ve daha az otele gir çık yaparak transfer süresini azaltabilirler.
• Acenteler, Alanya bölgesinin satışları arttırmak adına paket satışlara küçük ek ücretler ekleyip, VIP transfer paketleri oluşturabilir. Misafirlerin diğer tesislere girmeden direk kendi tesisine ulaşmasını sağlayabilirler.
Turizm bir ekip işidir. Zincirin bir parçası bile zayıf olsa, mükemmel sonuç almak neredeyse imkansızdır. Alanya da bu ekibin en iyi zincirlerindendir. Son on seneye baktığımızda, bölgede çok ciddi bir büyüme var. Eskiye nazaran daha elit ve daha kapsamlı. Hatta daha iddialı konuşmak gerekirse dünyanın birçok bölgesine göre tek başına çok ciddi kapasiteye ve iyi hizmet verecek alt yapıya sahip. Peki elimizde böyle güçlü bir bölge var iken, neden diğer bölgelere göre talebin artması için gerekli yeni projeler ( Ya da gerekli hızda ) yapamıyoruz. Turizm bir bütün ise bir bütün olarak geliştirilmeli ve gereken seviyeye getirilmelidir.
Naçizane fikrim koşulların değişmesi için gerekli adımlar aşağıdaki gibi olabilir.
• Özellikle uluslararası tanıtımlarda Alanya’ya daha fazla yer verilmeli.
• Turizm şirketleri ve tesislerin verdiği hizmetin azami koşulları belirlenmeli. Koşullara fiziki açıdan değil, verilen hizmet açısından bakılmalı.
• Turizm işletmeleri kendilerini bu seviyede geliştirmeli veyetkili merciler bu koşulları ciddi bir şekilde kontrol altına almalı.
• Bölge insanlarının turizme teşviki sağlanmalı ve bu konuda eğitilmeli
Aslına bakarsanız, yukarıda bahsettiğim konular her bir turizm bölgesi için geçerli. Ancak böylesine güçlü ve ülke turizminde ciddi bir rol oynayan böyle bir bölgenin transfer, havaalanı, tanıtım eksikliği vb gibi konular yüzünden geride kalması kabul edilir bir durum değil.
Turizmin hep ileri gitmesi dileğiyle,
Turizm ile kalın.