Dünya, artan kuraklık, orman yangınları ve ekstrem hava olayları ile müadele ederken, Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin (C3S) yayımladığı 2024 İklim Değişikliği Raporu, iklim krizi konusundaki endişeleri artırdı.
C3S verilerine göre, 2024, 1850 yılından bu yana kaydedilen en sıcak yıl oldu. 15,10 derece olarak ölçülen küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 0,72 derece, bir önceki en sıcak yıl olan 2023'ten ise 0,12 derece daha yüksek olarak kaydedildi. Daha da önemlisi, 2024 yılı, sanayi öncesi dönem (1850-1900) ortalamasını 1,5 derece aşan ilk yıl oldu.
“Hızlı ve Kararlı Eylem Gerekli”
C3S Direktörü Carlo Buontempo, son verilerle ilgili yaptığı açıklamada, “Uluslararası küresel sıcaklık verilerinin tamamı, 2024'ün 1850'den bu yana kaydedilen en sıcak yıl olduğunu gösteriyor” dedi. Buontempo, şu uyarıda bulundu:
“İnsanlık kendi geleceğinden sorumlu. Ancak iklim değişikliği sorununa nasıl yanıt vereceğimiz sorusunun cevabı kanıtlara dayanmalı. Hızlı ve kararlı bir eylem gelecekte iklim değişikliğinin gidişatını değiştirebilir.”
1,5 Derecelik Kritik Sınır Aşılmak Üzere
Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) İklim Stratejileri Direktörü Samantha Burgess ise dünya genelinde kaydedilen sıcaklık değerlerinin sürekli artış gösterdiğine dikkat çekti. Burgess, şu ifadeleri kullandı:
“Paris Anlaşması'nda tanımlanan 1,5 derecelik sıcaklık artışı seviyesini geçmenin eşiğindeyiz. Son iki yılın ortalaması zaten bu seviyenin üzerinde.”
Burgess ayrıca, iklim değişikliğinin milyonlarca insan için sefalet getiren benzeri görülmemiş sıcak hava dalgalarına ve yoğun yağışlara yol açtığını hatırlattı.
Paris Anlaşması ve Eylem Planları
Paris İklim Anlaşması’nın temel hedefi, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece ile sınırlı tutmak. Ancak 2024 verileri, bu hedefin tehlikede olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, şimdiden uygulanacak hızlı ve etkili adımların bu kritik sınırı aşmadan çözüm sunabileceğini belirtiyor.
Dünya liderlerinin ve bireylerin iklim kriziyle mücadelede ortak hareket etmesi gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, yenilenebilir enerjiye yatırım, karbon emisyonlarını azaltma ve ormansızlaşmanın önülmesine yönelik adımların önemine dikkat çekiyor.