FİKRİ CİNOKUR- Turizmdays.com – Bu yıl 6. Düzenlenen Antalya Turizm Fuarı törenle ziyarete açılırken, Türkiye’nin 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefine emin adımlarla yürüdüğü belirtildi. İş Bankası’nın son 2 yıl için turizm sektörüne 1 milyar dolar kaynak aktardığı ifade edildi.
GMT Limited Şirketi tarafından bu yıl 6. Düzenlenen Antalya Turizm Fuarına KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataol, Antalya Valisi Hulusi Şahin, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, yerli ve yabancı turizm şirket temsilcileri ile İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz katıldı.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, fuar açılışında yaptığı konuşmada Türk turizminin büyük atılım içinde olduğunu belirterek, pandemi sonrası 14. sırada girilen turizm tünelinden dünyada ilk 5 olarak çıktığını söyledi. Vali Şahin, şunları kaydetti.
‘’Tüm zamanların rekoru olan 2019 yılı rakamları aşıldı. Antalya geçen yıl 16,7 milyon turist ağırladı. 2024 yılını yüzde 8 turist artış ile ülke olarak 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefine yürüyoruz. Bunun üçte birini Antalya karşılayacak. Otellerimiz, hizmetimiz çok güzel. Turizm sektörü tüm paydaşlarıyla çok iyi yere geldi. Artık Türkiye turizmde zincir otelciliğe dönmesi gerekiyor. Biz bu işi çok iyi biliyoruz. İngiltere petrol üreten ülke olmamasına rağmen dünyanın her yerinde petrol arıyor, üretiyor. Turizm pazarında da herkesten önce yerimizi almalıyız. Türk turizmi de her yerde otelcilik yapsın ve Türkiye GSMH’la katkı yapsın. 2024 yılı turizm açısında çok iyi geçti, 2025 yılı da çok iyi olacak.’’
KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataol da Anavatanlı turizmcilerin Yavru vatanda önemli yatırımlar yaptığını ve KKTC turizmini geliştirmeye çalıştığını söyledi. Yeni açılan havaalanı ile ulaşımın daha da kolaylaşacağını ifade eden Ataol, ‘’Anavatan turizm yatırımcılarımızın 3-4 otel yatırımı var. Bunlar devam edecek. Anavatan ile KKTC arasındaki karşılıklı işbirliklerimizi daha da geliştirmeliyiz.’’ dedi.
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya Turizm Fuarına dünyanın dört bir yanından temsilciler geldiğini bildirdi. Antalya’nın dünyanın en fazla misafir ağırlayan 5. şehri olduğunu ifade eden Kavaloğlu, turizmi milli mesele olarak görüyoruz. En iyi yaptığımız işlerden biri turizm. 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefine emin adımlarla yürüdüklerini söyledi.
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, TÜRSAB’ın dünyanın en büyük turizm kuruluşu olduğunu ifade ederek, geceli gündüzlü Türk turizmi için çalıştıklarını belirtti. Vize sorununu çözmek için çalıştıklarını ve Büyükelçiliklerle sürekli görüştüklerini belirterek, ‘’Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 80’ini seyahat acenteleri ve tur operatörleri getiriyor. Geçen yıl 13 milyon vatandaşımız yurtdışına çıktı. Sağlık turizmi için uluslararası akredite olmuş 120 hastanemiz var’’ dedi.
Günaydın, Suudi Arabistan, Dubai ve Mısır’da yeni turizm bölgeleri oluşturulduğunu ve bunların Türkiye’ye rakip olabileceğini anlatan Günaydın, ‘’Bize ne kadar rakip çıkarsa çıksın, Türkiye’nin turizm çeşitliliği nedeniyle hiçbir korkumuz yok. Turizm stratejilerimizi sektör paydaşlarıyla belirleyeceğiz’’ diye konuştu.
İş Bankasından turizme 1 milyar dolar kaynak
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, 100. Kuruluş yılını kutladıklarını belirterek, ülke kalkınmasında önemli projelere imza attıklarını bildirdi.
Turizmi, 54 farklı sektörü doğrudan etkilediğini, istihdam yaratan ve katma değer oluşturan yapısıyla stratejik olarak önceliklendirdikleri sektörler arasında yer aldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti.
‘’Turizm küresel ve yerel ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmelerin etkilerini en hızlı ve en derinden hisseden sektörlerin de başında yer alıyor. Son 10 yılda tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin ve jeopolitik gelişmelerin sektörde yarattığı zorlukları hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama buna rağmen, sektörün hızlı bir şekilde toparlanması ve hatta daha da ileri gitmesi, sektör oyuncularının hızlı hareket edebilme yeteneğinin bir kanıtı. Ülkemiz için önemli bir tanıtım aracı olan turizmin, milli gelire sağladığı katkı, döviz kazandırma potansiyeli ve istihdama olan etkisi, sektörü aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan bir denge unsuru haline getiriyor. 2023 yılında turizm sektörünün gayri safi yurt içi hasılaya katkısı yaklaşık yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı yıl, yaklaşık 55 milyar dolar olan turizm gelirleri cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağladı.’’
İş Bankası olarak üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle turizm ekosistemine bütüncül bir yaklaşımla katkı sağlamayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu.
‘’2024 yılı itibarıyla 2 yıllık süreçte sektöre 1 milyar dolar kaynak aktaracağımız taahhüdünde bulunmuştuk. Bu sözümüzü, turizm sektörünün farklı ihtiyaçlarına yönelik özel ürün ve kredi çözümleriyle yerine getiriyoruz. Hatta bunun yarısını geçerek sektöre kullandırdık. Otel yatırımlarından renovasyonlara, yeşil dönüşümden enerji kredilerine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunarak ekosistemin tüm ihtiyaçlarına destek olmaya devam ediyoruz. İş Bankası olarak turizm sektörüne vereceğimiz desteğin, diğer sektörlerde yarattığı çarpan etkisinin bilincindeyiz. Ülke kalkınmasına katkı sağlamak ve kültürel miraslarımızı koruyarak geleceğe taşımak amacıyla atılacak her adımın, ülke turizminin geleceğine katkı sağlayacağını biliyoruz.’’