Türkiye Turizm Ansiklopedisi'nin (https://turkiyeturizmansiklopedisi.com) Future Market Insights'tın Avrupa Kış Turizmi Pazarı Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, Avrupa Kış Turizmi Pazarının 2032 yılına kadar 322 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Future Market Insights'tın (FMI) raporunda Avrupa'da kış turizminin, artan rekabet, sürdürülebilirlik eğilimleri ve macera ile kültürel deneyimlere olan talebin artmasıyla birlikte büyümesinin beklendiği görüşüne yer veriliyor.
2022 yılında toplam hacmi 180 milyar dolara ulaşan Avrupa Kış Turizmi pazarının, 2032 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 6’lık büyümelerle 322,35 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Kış turizminin tek başına birkaç Avrupa ülkesinin GSYİH'sine yüzde 1 ila 2 oranında katkıda bulunarak bölge ekonomisindeki hayati bir rolü olduğu belirtiliyor.
Avrupa Kış Turizmi pazarı, tarihi şehirler, kış sporları aktiviteleri ve kıtanın ünlü manzaralarının cazibesi gibi sunulan zengin teklifler nedeniyle gelişmeye devam etti. İsviçre, Avusturya, Fransa ve İskandinav ülkeleri gibi ülkelerde hem macera hem de kültürel deneyimler arayan uluslararası turist sayısı artıyor.
Sürdürülebilir turizmin öncüleri
Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC), İskandinav ülkelerini başlıca kış turizmi destinasyonları olarak tanıtmaya önemli bir vurgu yapıyor. ETC tarafından başlatılan kampanya, birçoğu COVID-19 salgınından olumsuz etkilenen bu bölgelerde turizmi canlandırmayı amaçlıyor. Kampanya, dağlardan ve buzullardan bozulmamış plajlara kadar İskandinav manzaralarının güzelliğini vurgulayıp, macera arayan gezginler için kayak, buz pateni ve arazi bisikleti gibi aktiviteleri sergiliyor.
İnovasyon da İskandinav ülkelerinde turizmin temel taşı olarak öne çıkıyor. Nordic Innovation girişimi, turizm istatistikleri için mobil veri toplama, liman kasabalarında sürdürülebilir turizmi teşvik etme ve Nordic Travel Tech Network'ün oluşturulması gibi projeleri finanse etti.
Dağ ve Kar Turizmi Büyüyor
Dağ turizmi, UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü) ve Andorra Turizm Bakanlığı gibi uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen önemli bir trend olmaya devam ediyor. Son Dünya Kar ve Dağ Turizmi Kongresi’nde, İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi büyük Avrupa ülkelerinden katılımcıların katılımıyla dağ turizminde inovasyon ve sürdürülebilirliğin önemi sıkça vurgulandı.
Büyüyen bu segment, karla kaplı dağları deneyimlemek, eşsiz manzaraları keşfetmek ve açık hava aktivitelerine katılmak isteyen turistleri çektiği gibi, kış turizmi türünün de en önemli segmenti haline geliyor.
Çeşitli turizm türleri arasında en gözdeleri ekolojik ve sürdürülebilir turlar oluşturuyor. Avrupa'nın engebeli arazilerinde yürüyüş ve yaban hayatı keşfi gibi çevre dostu, doğa temelli seyahat deneyimlerine olan tercih hızla artıyor. Kentsel yaşamdan kopup, kendilerini bozulmamış ortamlara kaptırmak isteyen gezginler, Avrupa ülkelerinin doğal güzelliklerini tercih ediyor.
Dijitalleşme ve önde gelen oyuncular
Bu arada turizm sektörü geliştikçe, dijital platformlara doğru kaymalar da artıyor. Çevrimiçi rezervasyon platformları, Avrupa'ya seyahatlerini organize eden turistler için baskın seçim olarak karşımıza çıkıyor. Tur operatörleri, kişiselleştirilmiş paketler ve sorunsuz rezervasyon deneyimleri sunmak için internetin gücünden yararlanıyor.
Raporda Avrupa Kış Turizmi pazarın önde gelen oyuncuları şöyle sıralanıyor: The Natural Adventure Company, Topdeck, G Adventures, Intrepid; GJ Travel, Shamrocker Adventures, Exodus Travel, On Go tours, Tauck, Expat Explore Travel, Thomas Cook Travels, Trafalgar, Wingbuddy ve Euroventures.