FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA – Dünya tarım sektöründe yaşanan teknolojik yenilikleri Türk çiftçisi ve üretici firmalarıyla buluşturan Growtech Antalya Fuarı 23. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Çin ve Hintli firmalar pandemi döneminde kaybettikleri pazarı Growtech Antalya Fuarında yeniden kazanmaya çalışıyor.
Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarı GROWTECH Antalya Fuarı, Anfaş Fuar Merkezi’nde düzenlenen sade bir törenle açıldı.
Growtech Fuarı Genel Müdürü Engin Er yaptığı açıklamada fuara yerli ve yabancı 684 firma ile 161 ülkeden ziyaretçinin katıldığını söyledi. Er şunları kaydetti.
‘’Dünyanın dört bir yanından pazarların ilgisini çeken fuar, Türkiye’nin tarım sektöründeki küresel etkisini de pekiştirmeyi amaçlıyor. Bu yıl 60 bin metrekarelik alanda düzenlediğimiz fuarda katılımcılarımızın yüzde 40 ‘ı uluslararası firmalardan oluşuyor. GrowtechAntalya Fuarı dünya tarım sektörünün buluşma noktası oldu.’’
-Çin, Antalya Fuarından pazar arıyor
Tarım sektöründe global ve bölgesel gelişim alanlarında sağladığı bilgi alışverişi ile yeni fikir ve ürünlerin tanıtımına yönelik etkin ve verimli bir ekosistem sunan Growtech Antalya Fuarının bu yıl da adından söz ettireceğini ifade eden Er, şöyle devam etti.
‘’Katılımcılarımıza güçlü iş birlikleri, yeni iş olanakları, ortaklıklar yaratarak, tarım sektörünün büyümesine katkıda bulunacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mevcut iş birliklerimizi sürdürdük; Almanya, Hollanda, İspanya ve Kore gibi tarımda öncü ülkeler, standtlarıyla fuarda yerini alarak, global tarım teknolojileri ve yeniliklerini tanıtıyor. Çin, bu yıl en yüksek katılımıyla, 97 firmasıyla fuarda bulunuyor. Ayrıca Hindistan pavilyonu bu yıl aramıza ilk kez katıldı.”
Çinli firmaların pandemide kaybettikleri pazarları yeniden kazanmaya çalıştıklarını bunu da Growtecf Fuarı üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade eden Engin Er, sözlerini şöyle sürdürdü.
‘’Geçen yıl fuarımıza 60’a yakın Çin firması katılmıştı. Bu yıl ise bu 97’ye ulaştı. Ayrıca 22 Hindistan firması da yer alıyor. Hindistan nüfus ve ekonomik açıdan Çin ile büyük rekabet içinde. Özellikle gübre ve zirai ilaç konusunda büyük rekabet yapıyorlar. Çinli ve Hintli firmalar Antalya’daki firmaları ve seraları ziyaret ediyor. Çinliler gübre ve zirai ilaç etken maddesini pazarlıyor. Antalya OSB’de de dünyaca tanınan önemli gübre üreten ve ihraç eden firmalarımız var. Rusya’dan da kalabalık bir heyet fuara katıldı.’’
Türkiye’nin sera üretiminde Dünyada 7, Avrupa’da İspanya ile birlikte birinci sırada yer aldığını ifade eden Er, ‘’SERKONDER üyesi firmaların sera ve kontriksiyon ihracatı 1 milyar doları aşıyor. Türk firmalarımız Yeni Zellanda, Katar ve Meksika gibi ülkelerde anahtar teslimi sera yapıyor’’ dedi.
Fuar 23 Kasım tarihine kadar açık kalacak.