FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA – İklimlendirme sektörü ve makine mühendisleri, dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen iklim değişikliği krizine ve teknolojilerin geliştirilmesine odaklanılmasını istiyor. MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ‘’ İmalat sanayi üretimi büyük oranda ithalata bağımlı olması iklimlendirme sektörünü de maalesef etkilemektedir’’ dedi.
Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Ulusal İklimlendirme Kongresi İklim 2024 Ve Hotel-Tech Antalya Otel Teknik Ekipman Fuarı sona erdi.
Plan T Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Biricik yaptığı değerlendirmede, Hotel-Tech’i uluslararası bir platforma dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Hotel-Tech Fuarı’nın, Türkiye’de sektörün tek fuarı olduğunu belirten Biricik, ‘’ Hedefimiz Hotel-Tech fuarını önümüzdeki yıllarda uluslararası bir platforma dönüştürmek ve ülkemizi bu alanda bir cazibe merkezi haline getirmektir’’ dedi.
-İklim krizinin nedenlerine odaklanmalıyız
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise, hemen hemen her ortamda iklim krizinin sonuçlarının konuşulduğunu belirtti. Atmaca, şöyle konuştu.
‘’İklim krizinin sonuçları konusunda bilinçli olmak önemli olmakla birlikte, esas olan nedenlerine odaklanmak ve tabii ki çözüm oluşturacak adımlar atmaktır. Karbon salınımında etken olan enerji kullanımı ve bu alanda yapılacak verimlilik uygulamaları önem arz etmektedir. Binalarda verimli enerji kullanımı ile karbon salınımlarını azaltma ve neredeyse sıfır enerjili binalara yürüdüğümüz yolda yeni teknolojileri tanıtma ve yatırımcıyı bu yönde teşvik eden modeller geliştirmede faydalı olacağına inanıyoruz. Sadece tüketim ve verimlilik boyutu ile değil iklimlendirme sistemlerinin üretimi boyutu ile de konunun tartışılması gerektiği açıktır. Sektörün geliştirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde iklimlendirme cihazları sektörü maalesef kararlı bir gelişme çizgisi gösterememektedir.’’
Isıtma, soğutma, havalandırma, klima ve yalıtım elemanları olarak ana gruplardan oluşan iklimlendirme sektörünün yaklaşık yüzde 80-83’ü KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Atmaca, sözlerini şöyle tamamladı.
‘’İmalat sanayinin üretimi büyük oranda ithalata bağımlı olması iklimlendirme sektörünü de maalesef etkilemektedir. GSMH içinde yüzde 1,4 olan genel Ar- Ge ve inovasyon altyapısının büyütülmesi her sektör gibi iklimlendirme sektörünü de muhakkak ivmelendirecektir.’’
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Hotel-Tech Fuarı ve İklimlendirme Kongresi’ni, turizm sektörü olarak önemsediklerini söyledi. Kavaloğlu, şöyle konuştu.
‘’Bu tür etkinlikler turizmin çeşitlendirilmesine ve sezonun uzamasına katkı sunuyor. Ayrıca, dünyanın en iyi teknoloji şirketleri ile otellerdeki teknik ekipmanları temsilcileri katılıyor. Ülkemizin turizmin içerisinde kalabilmesi için sosyokültürel çevreyi çok iyi bir şekilde koruması ve ekolojik dengeyi bozmaması gerekiyor. Bunun farkındayız. En önemli konu da son zamanlarda özellikle turistler, sürdürülebilirlik konusunda, bu konularla ilgili tedbirleri alan ülkeleri, şehirleri ve otelleri tercih ediyorlar. Bu, pazarlamada çok etkin bir faktör. Otellerimizde bu farkındalığı yaratıyoruz.. Sektörümle gurur duyuyorum.”