FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA – Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere destek sağlamak amacıyla kurulan Kumluca Gıda Kurutma ve Paketleme Tesisinde günlük 800 kilogram sebzenin israftan kurtarılarak ekonomiye kazandırılıyor..
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Beykent Toptancı halinde 900 metrekare alanda kurulan Kumluca Gıda Kurutma ve Paketleme Tesisinde incelemelerde bulundu.
Çiftçinin alın teriyle ürettiği ürünleri israf etmediklerini belirten Başkan Böcek, ‘’Üreticimizin israfı azalıyor, yerel üretici Kazanıyor. Hayata geçirdiğimiz projeler ile üreticileri her alanda desteklemeye devam edeceğiz’’ dedi.
Antalya’nın verimli topraklarında bin bir emekle yetiştirilen ancak elde kalan ürünleri israf olmaktan kurtarıp, ekonomiye kazandıran tesislerin önemine dikkat çeken Böcek, şöyle devam etti.
‘’Antalya tarımın da başkenti. Hallerle ilgili de ilk sıradayız. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 21 halimiz, 1927 tüccar ve komisyoncumuz var. Hepsiyle birlikte tarıma değer katmaya çalıyoruz. Çiftçilerimizin alın teriyle ürettiği ürünlerin çöpe gitmesine izin vermiyoruz. Her alanda tarımın ve üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.’’
-Günlük 800 kg sebze israftan kurtarıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel de Kumluca Gıda Kurutma ve Paketleme Tesisinin ekonomiye değer kattığını söyledi. Özel, şunları kaydetti.
‘’Kumluca Gıda Kurutma ve Paketleme Tesisi, üreticilerin emeğini koruyarak, ürünlere katma değer kazandırıyor, gıda israfını önlerken çiftçilerin gelirini de artırıyor. Antalya 42 bin 502 dekarlık en büyük örtü altı tarım alanına sahip Kumluca ilçesinde yıllık 818 bin ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Ancak bu üretimin büyük bir kısmı, çeşitli nedenlerle pazara ulaşamadan çöpe gidiyordu.’’
Özel, Kumluca Gıda Kurutma ve Paketleme Tesisinde günlük 3 ton kurutma ve 130 ton paketleme yapıldığını belirterek, şöyle konuştu.
‘’Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte günlük 800 kg yaş sebze ve meyvenin çöpe gitmesi önlendi. Gıda israfına karşı ciddi bir mücadele başlatılmış oldu. Tesisin işletilmesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Kumluca Kalkınma Kooperatifi arasında yapılan protokol ile kooperatife devredildi. Böylece, kooperatifçilik desteklenirken, üreticinin doğrudan kazanç elde edebileceği sürdürülebilir bir model oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gıda Güvenliği, Gıda Hijyeni ve Gıda İsrafı eğitimleri, üreticilerin bilinçlenmesini sağlıyor ve sektörde farkındalık yaratıyor. Meyve ve sebzeler uygun maliyetle kurutularak depolama süresi uzatılıyor ve pazar değeri artırılıyor. Gıda Paketleme Tesisi ise ürünlerin perakendecilere ve yurtdışına satışı için paketlenerek lojistik maliyetlerini düşürüyor. Böylece, üretici hem ürünlerini değerlendirme fırsatı buluyor hem de ihracat olanağı artıyor.’’