Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve TÜROFED eski Başkanı Osman Ayık, Antalya’nın her geçen gün dünya ile olan bağlantısını artırdığını söyledi.
Osman Ayık, turizmdays.com’a yaptığı açıklamalarda Kasım ayında eğer talepte bir değişim yaşanmazsa otellerin kapanmaya başlayacağına dikkat çekerek, ‘’Bu sene genel anlamda Antalya şehir merkezindeki hareketlilik daha iyi gözüküyor. Çevrelerde de ciddi hareketlilik oluyor ama şehir merkezlerindeki hareketlilik daha fazla. Bu çok önemli. Bunun en önemli nedeni şu. Antalya her geçen gün dünya ile olan bağlantısını artırıyor. Erişe bilirliği artıyor. Dünyanın dört bir yanından havayolu trafiği Antalya üzerinden geçiyor. Bu bağlantının her geçen gün çeşitlenmesi farklı farklı pazarlardan Antalya’ya charterlerin, yavaş yavaşta bunların bir kısmının tarifeli seferlere dönmesi Antalya’nın şehir merkezindeki hareketliliğini de artırıyor. Yabancı misafir hareketliliğini artıyor. Bu Antalya için çok önemli bir kazanım. Bütün bunları görüp gelecek planlamasını buna göre yapmak lazım. Antalya’ya gelen turistin otellerin dışında şehir merkezinde de rahat vakit geçirebilecekleri alt yapıları yeme içme alanları eğlence alanları alış veriş imkanlarını geliştirmemiz lazım. Bu yıl geçen yıldan daha fazla otel kış aylarında da açık kalabilir’’ dedi.
Sezon nasıl 12 aya yayılır?
Bu yıl genel anlamda turizmden beklentimizin çok yüksek olduğunu vurgulayan Osman Ayık, şunları söyledi:
‘’Ancak Turizm tesislerimizin kalitesi yanında tesislerin turizm merkezlerinin ve alanlarının çevresindeki yerleşim alanlarını da yavaş yavaş ele alıp toplam kaliteyi ne şekilde ele alırız yaşam alanlarını yıl boyu yaşanabilir hale getiririz bunu ele almamız lazım. Bu son derece önemli. Bunu yaptığımız zaman tesislerimizin olduğu destinasyonları yazlık destinasyon olmaktan çıkarır hem sezonu uzatır hem de yavaş yavaş 12 aya doğru kaymaya başlarız. Bu tüm kapasitenin yüzde 100 dolu olacağı anlamına gelmez ama ilk etapta yüzde 30-50 hedefleyerek buna başlarsak bu bizim için son derece büyük bir kazanım olur ve bizim turizm merkezlerimizi yaşar hale getiririz. Buradaki genel alt yapımızı, yerleşim alanlarımızın genel standartlarını toparlamış oluruz.
Dünya kaynayan kazan
Pandemi sonrası turizm endüstrisi yaralarını yeni yeni sarmaya başlarken kuzeyimizdeki savaş, şimdi İsrail Filistin gerginliği, Balkanlardaki ufak tefek gerilimler bütün bunlar süreci etkiliyor. Bundan dolayı bütün bunlar turizmde sezonun uzaması gibi gelişmeleri soru işareti haline getirdi. Zaten ülkemizde yaşanan deprem ve doğal afetler var. Dünya aslanda kaynayan bir kazana dönmüş durumda. Bütün bunların üzerinde pandeminin ekonominin üzerine bıraktığı etkiler gibi etkenler turizmi etkileyen faktörlerdir. Ama bunlara rağmen ülke olarak turizmde hala iyi performans gösteriyoruz. Bu yıl sayılar iyi gidiyor. Özellikle Antalya bölgesi için iyi bir yıl olacak. Rekor bir yıl olacak. Bunda emeği geçen kamu otoritesinin yerel yönetimlere, sektör mensupları ve çalışanları tur operatörleri ve işletmecilere teşekkür etmek lazım. Bu bir kolektif çalışmadır.’’