FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY’nin 2024 yılında turizme direk katkısının 17,3 milyar, toplam ekonomik katkısının da 60,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’da düzenlenen ‘Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'ne katıldı. Havacılık sektörünün son yıllarda daha da geliştiğini, insanların hava yolunu tercih ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti.
‘’Özellikle havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak, bu ihtiyacı karşılayan en etkin araç konumundadır. İnsanlar Havayoluyla ulaşımı her geçen gün daha çok tercih ediyorlar. Türkiye 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunuyor. Ülkemizin bu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için havacılık alanında çok büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Ülkemizi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdik. Aktif havalimanı sayımızı 58’e çıkardık. Ülkemizi, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük.”
THY’nin dış hatlarda 132 ülkede 352 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ifade eden Uraloğlu, Şam seferlerinin de 23 Ocak’ta başlayacağını bildirdi. Uraloğlu, şöyle devam etti.
‘’Haftalık 3 frekans olarak planlanan Bingazi seferlerinin önümüzdeki dönemlerde Libya'daki Trablus ve Bingazi’den gelecek talep ve operasyonel durumlar göz önünde bulundurularak artacağını düşünüyorum. 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferleri de Suriye’de yeni bir dönemin başladığının en büyük göstergesi oldu. Ekiplerimiz gerekli raporlamaları yaptılar ve Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz. THY, Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptı. Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri Suriye'de istikrarın tesisi, geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır. Ayrıca THY, Afrika ve Asya’da yeni uçuş noktaları üzerinde çalışıyor.’’
Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını anlatan Uraloğlu, 2024 yılında havacılık sektöründe Bakanlık olarak diğer ülke sivil havacılık otoriteleri ve uluslararası havacılık örgütleri ile yakın iş birliğimizi sürdürdüklerini bildirdi.
-Yolcu Sayısı 230 milyonu geçti
2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden 34.5 milyon yolcu sayısının 2024 yılında iç hatlarda 95 milyon 293 bin, dış hatlarda ise 134 milyon 694 bin yolcuya çıktığını ifade eden Uraloğlu, şöyle konuştu.
‘’Direkt transit yolcularla birlikte 230 milyonun üstüne yolcuya hizmet verdik. Toplam yolcu trafiği 2023'e göre yüzde 7,5 artış oldu. 2024 yılında uçak trafiğinde de toplam 2 milyon 290 bin 581’e ulaştık. Hizmet verdiğimiz uçak trafiği de 2023'e göre yüzde 5,5 arttı. Ülkemizi havacılık alanında uluslararası bir merkeze dönüştüren İstanbul Havalimanı'mızda da 2024 yılında iç hatlarda 117 bin 764, dış hatlarda 399 bin 521 olmak üzere toplam 517 bin 285 uçak trafiği gerçekleşti. İç hatlarda 17 milyon 89 bin, dış hatlarda 62 milyon 899 bin olmak üzere yaklaşık 80 milyon yolcuya hizmet verdik. Toplam yolcu trafiğinde bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gerçekleşti.”
-İstanbul Havaalanı 3 piste iniş kalkış yapılacak
İstanbul Havalimanı'na Avrupa’da ilk kez uygulanacak 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabileceğini bildiren Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti.
‘’Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları uygulamasını 17 Nisan’da hizmete alacağız. Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı daha çok uçuş operasyonu gerçekleştirerek Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliğini sürdürmeye devam edecektir. Tüm etapları tamamlandığında 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacak İstanbul Havalimanımız ile birlikte Türk Hava Yolları da dünyanın bir numaralı havayolu şirketi olma yolunda emin adımlarla başarılı serüvenini sürdürecektir.”
-THY gökyüzünde destansı mücadele veriyor
THY’nin 92 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu vurgulayan Bakan Abdülkadir Uraloğlu, sözlerini şöyle tamamladı.
‘’THY, bilgi birikimi, modern altyapısı ve 492 uçaklık zengin filosuyla bugün neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış bulunuyor. Kıtalararası yolculukların haritasını yeniden çizmek için Avrupa ve Orta Doğu'nun devleriyle, köklü havayolu şirketleriyle gökyüzünde destansı bir mücadele veriyor. THY, kıtalararası yolcu akışından daha büyük pay almak için kıyasıya rekabet ediyor. THY’nin 2024 yılında turizme direk katkısı 17,3 milyar, toplam ekonomik katkısı ise 60,2 milyar dolar olmuştur. Ülkemize ciddi bir döviz kazandırarak cari açığımızın azalmasına sebep oluyoruz. Bu faaliyetlerde ülkemize kalan net kar tam 8,5 milyar dolar olmuştur. Kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz.’’