FİKRİ CİNOKUR - BURDUR – Türkiye’nin et ve süt ihtiyacını karşılamak amacıyla bu yılın 9 aylık döneminde 705,5 milyon dolar karşılığı 450 bin adet büyükbaş hayvan ithal ederken her yıl ülke genelinde 400 bin buzağı kaybı yaşandığı bildirildi. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüz, ithalat yerine buzağı kayıplarının önlenmesini istedi.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, önlem alınmaması halinde önümüzdeki süreçte Türkiye’nin gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Türkiye’nin bu yılın 9 aylık döneminde 705,5 milyon dolar değerinde 50-70 bini damızlık, 380 -400 bin besilik ve kasaplık olmak üzere yaklaşık 450 bin adet büyükbaş hayvan ithal ettiğine dikkat çeken Gündüzalp, ‘’İthal hayvan getirmek yerine buzağı kayıplarını engelleyelim. Ülkemizde her yıl ortalama 400 Bin buzağı kaybımız var” dedi.
Yılsonuna kadar büyükbaş hayvan ithalatının 500 bini geçeceğini ifade eden Gündüzalp, şöyle devam etti.
‘’Ne yazık ki 2024 yılında da büyükbaş hayvan ithalatı aynı rakamları görecek. Yani 2023 ve 2024’te toplam büyükbaş hayvan ithalatımız 1 milyonu geçecek. Oysa bizim üzerimize düşen, ithalat yerine, her yıl ortalama 400 bini bulan buzağı kaybını engellemek olmalıdır. Türkiye’de çok sayıda çiftlik gerekli hijyen koşullarını sağlayamıyor. Bu nedenle de buzağı beslemede gerekli özen gösterilmeyince buzağı ölümleri kaçınılmaz oluyor. Son dönemde artan gıda krizi ve tedbir almamız gereken gıda güvenliğini düşündüğümüzde hayvan varlığımızı öz kaynaklarımızda artırmamız stratejik bir öneme sahiptir. Buzağı kayıplarının önüne geçilmesi için önlemlerin ve eğitimlerin artırılması gereklidir.’’
-Gıdada ithalat büyük risk
Gündüzalp, tarım ve hayvancılıkta disiplinli bir üretim ve yönetim ağı oluşturulmasının, bölgede artan tansiyona ve oluşabilecek tüm risklere karşı zorunlu bir stratejik hamle olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin gıda üretiminde yeterli artışı sağlaması gerektiğine dikkat çeken Ömer Faruk Gündüzalp, ‘’Üretim-tüketim dengesini öz kaynaklarımızla güçlendirerek sürdüremezsek, riskler artarak büyüyecektir. Bugün lojistik problemler, hayvan hastalıkları, fiyat istikrarsızlıkları ile birlikte küresel ölçekli siyasi ve askeri riskler düşünüldüğünde, ithalata dayalı gıda yönetimi büyük risk taşımaktadır” dedi.
-Hayvan ithalatına 1 milyar dolar
Gelecek 2024’te de tablonun değişmeyeceğini anlatan Gündüzalp, sözlerini şöyle sürdürdü.
‘’Türkiye’ye 2023’ün ilk yarısında 361 milyon dolar karşılığında 235 bin büyükbaş hayvan girdi. 2023’ün üçüncü çeyreğinde ise 200 binin üzerinde büyükbaş hayvan ithal edildi. Yılsonuna kadar ithal edilen hayvan sayısı 500 bini geçecek ve ülkemizden 1 milyar dolar çıkacak. 2024’te de farklı bir tablo beklemiyoruz. Yine büyükbaş hayvan ithalatı 500 bini bulacak. Üretimin güçlendirilmemesi halinde gıdaya ulaşmakta zorlandığımız günler yaşanabilecek.’’
-Buzağı kayıplarını engellemeliyiz
İthalat yerine yerel üreticilerin ve yetiştiricilerin desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini, Türkiye’nin gıda güvenliği ve ekonomik kalkınması için sürdürülebilir bir gıda üretim sistemi kurması gerektiğini anlatan Ömer Faruk Gündüzalp, şunları kaydetti.
‘’Ülkemizde her yıl ortalama 400 bin buzağı kaybı var. Hayvan hastalıklarıyla mücadelemizi güçlendirmeliyiz. Buzağı kayıplarının başlıca nedenleri arasında prematüre doğumlar, yetersiz bakım ve besleme, hastalıklar, genetik sorunlar, çiftçilerin hayvan bakımı konusunda yetersiz bilgileri, hayvan refah standartlarının korunmaması ve çiftliklerdeki hijyen gelmektedir. Disiplinli bir şekilde çiftlik denetimleri artırılmalı, gebe düve takibi yapılmalı, doğum ve doğum sonrası buzağı beslenme süreci takip edilmeli. Bunlarla birlikte yetiştiricilerimize zorunlu eğitimler verilmeli. Gerekirse yaptırımlar uygulanmalı.”
-Almanya sütten 20 kat fazla kazanç sağlıyor
Almanya’nın yıllık 32 milyon ton çiğ süt üretiminden 11 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğine dikkat çeken Gündüzalp, Türkiye’nin ise 24 milyon ton çiğ süt üretimine karşılık 450 milyon Dolar ihracat geliri sağlayabildiğini söyledi. Gündüzalp, sözlerini şöyle tamamladı.
“Buzağı kayıpları engellenip çiftliklerimizde standartlar korunur ve hayvan varlığımız artırılırsa üretim gücümüzle birlikte ihracat gelirlerimiz de artacaktır. Avrupa ülkelerinde çiğ süt fiyatı düşerken Türkiye’de artmaya devam ediyor. Almanya ile çiğ sütte eşdeğer üretim kapasitesine sahipken onların ihracat geliri bizimkisinin 20 katından fazla. Bu ürün dengesine rağmen yaşanan gelir orantısızlığını çözmemiz gerekiyor.”